Societat 05/08/2011

La NASA vola cap a Júpiter per buscar més pistes sobre l'origen de l'Univers

La sonda Juno ha sortit amb 50 minuts de retard però ja viatja cap al planeta més gran del sistema solar. Hi arribarà el 2016

Mònica L. Ferrado
1 min
Atlas V

Comença la missió científica de la NASA a Júpiter. Aquest divendres a la tarda, amb uns 50 minuts de retard, ha sortit de Cap Canaveral el coet que transporta la sonda Juno. Recorrerà 2.800 quilòmetres i s'espera que arribi al planeta pel juliol del 2016. Durant un any explorarà aquest gegant gasós, el planeta més gran del Sistema Solar.

La sonda Juno està equipada amb una sèrie de sensors que permetran recollir dades sobre la seva escorça, l'atmosfera, els seus poderosos camps magnètics i els misteris de les seves aurores. S'espera que aquestes dades permetin saber més sobre l'origen de l'Univers.

"Juno vol saber com es va formar Júpiter i com els planetes estan fets en general, busquem la recepta dels planetes", diu Scott Bolton, investigador principal de la missió. "El que fa especial aquesta missió és que busquem un dels primers passos, el primer moment de formació del nostre Sistema Solar", afegeix.

Júpiter es troba tan lluny de la Terra que el coet que transporta la missió, Atlas V, és un dels més potents de la NASA. Per a llançament s'ha d'aprofitar l'alineament entre la Terra i Júpiter, que dura 22 dies. Si no es pogués llançar, caldria esperar una nova oportunitat d'aquí a 13 mesos.

La nau està preparada per aguantar la intensitat de les radiacions del planeta, que tan sols supera el Sol. "Portem una caixa al mig del coet feta de titani que protegeix tot l'instrumental de les radiacions, som com un tanc que viatja a Júpiter", explica Bolton.

La major part de Júpiter està feta d'hidrogen i heli, com el Sol. La seva massa és 320 cops la de la Terra i té 64 llunes.

stats