Societat 02/12/2011

Justícia estudia accions legals contra els funcionaris de presons que han bloquejat la Model

La conselleria encara no ha decidit si els expedientarà o si els demanarà responsabilitats per una altra via. Assegura que el bloqueig de la Model ha impedit el relleu dels 15 vigilants de la nit, que s'ha "posat en risc la seguretat" i que s'han hagut de suspendre 12 judicis

Ara
2 min

BarcelonaEl departament de Justícia considera "d'una gravetat extrema" la protesta dels funcionaris de presons que aquest divendres a la matinada i durant tot el matí han bloquejat els accessos a la Model. Per aquesta raó, els serveis jurídics de la Generalitat estudien quines accions legals emprenen contra els implicats. Encara no s'ha decidit si se'ls obrirà un expedient sancionador o si se seguirà una altra via, segons ha explicat a l'Ara.cat una portaveu del departament de Pilar Fernández Bozal.

Segons el relat dels fets que en fa el departament, el grup, que era encapçalat per representants sindicals, ha bloquejat els accessos a la presó i ha impedit el relleu dels 15 funcionaris de vigilància penitenciària del torn de nit. Com a conseqüència, els 175 treballadors del torn de matí no han pogut incorporar-se als seus llocs de treball, "fet que ha posat en risc la seguretat de la plantilla i de la població reclusa".

Això ha comportat, sempre segons la conselleria, que s'hagin hagut de "confinar" els reclusos a les cel·les fins al migdia perquè els pocs funcionaris de la nit, que han hagut de doblar el torn, que s'hagin hagut de suspendre les visites dels familiars dels presos i que s'hagin hagut de suspendre 12 judicis i 28 rodes de reconeixement previstes i que requerien la participació de reclusos de la Model que no han pogut ser conduïts als jutjats.

A més, dins de la presó, on hi ha 1.781 interns, hi ha hagut "episodis de tensió, especialment a la tercera i quarta galeria", segons el departament, "quan alguns interns han començat a llençar papers cremats per les finestres".

No ha estat fins a dos quarts de tres de la tarda, després de la intervenció dels antiavalots dels Mossos, que els 92 funcionaris del torn de tarda han pogut entrar a presó per normalitzar-ne el funcionament.

La conselleria retreu als implicats que "és la segona vegada que un grup de treballadors protagonitza fets d'aquesta gravetat, després que el passat 24 de novembre impedissin també el relleu del torn de nit al Centre Penitenciari de Quatre Camins".

I tot i no especificar com respondrà als fets, el departament expressa "el seu total desacord amb el motiu al·legat pels sindicats convocants de l'acció, que justifiquen la seva actuació per l'augment de la inseguretat i dels incidents a l'interior dels centres penitenciaris, i una gradual reducció de les plantilles".

Segons els càlculs de les autoritats penitenciàries, la població reclusa ha crescut un 28% del 2005 al novembre de 2011, i la plantilla dels centres penitenciaris ha augmentat un 40%. Concretament, els efectius de vigilància són un 50% més que el 2005. A més, la conselleria afirma que el nombre d'incidents s'ha reduït.

stats