TRIBUNALS
Societat 29/10/2012

Ferran Adrià nega que s'aprofités del seu exsoci d'El Bulli

El cuiner es defensa d'una demanda civil dels hereus d'un antic soci per suposada estafa en la compra de l'empresa que gestiona el restaurant

Acn/ara
3 min
Ferran Adrià, a l'arribada a la Ciutat de la Justícia. / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl cuiner Ferran Adrià ha assegurat aquest dilluns davant del jutge que ell i el seu soci, Juli Soler, no es van aprofitar de Miquel Horta quan van adquirir El Bulli. Després de ser interrogat pel jutge, Adrià ha negat als mitjans de comunicació que s'aprofités d'Horta, i ha assegurat que fins el 2008, quan es va presentar la querella, no va saber que patia una malaltia mental. Segons el cuiner, l'any 1984 Horta va deixar a Adrià i Soler 47 milions de les antigues pessetes i es va fer amb un 20% de les accions del restaurant.

L'any 2004 li van recomprar les accions per 200 milions de pessetes "per ajudar" a Horta, ja que aquest travessava un mal moment econòmic i els demanava una quantitat encara més alta que Adrià i Soler "no tenien". El cuiner ha remarcat davant el jutge que ho van fer "de bona fe" perquè no tenien "cap necessitat de comprar aquestes accions". Segons Adrià, doncs, Horta no és un mecenes, sinó que va fer negoci amb El Bulli, ja que va acabar cobrant "quatre vegades" el que havia pagat inicialment. "Vam comprar les accions per ajudar-lo perquè a nosaltres ens era igual comprar", ha repetit en diverses ocasions

D'altra banda, Adrià ha explicat que des de l'any 1984 i fins el 2002 ell i Soler cobraven un sou de 40.000 euros, i que "tot el que guanyaven fora del restaurant" també entrava a El Bulli "per pagar tots els deutes".

Adrià ha dit, a més, que "no ha entès mai el tipus de demanda", i que no sap quina és la quantitat que li reclamen els familiars d'Horta. El cuiner ha declarat que "és molt important" començar el projecte d'elBulliFoundation entenent que "nosaltres tenim ètica i honestedat".

El cuiner ha volgut deixar clar que durant tot el temps en que van treballar com a socis, Horta era informat de tot, tots els negocis passaven a través de l'empresa El Bulli i mai va cobrar "res apart". "Quan ens van presentar la valoració de l'empresa –abans de fer la compra d'accions– em va semblar justa. No vaig veure res estrany perquè no hi ha cap entramat empresarial", ha dit Adrià, que ha repetit en diverses ocasions que els grans resultat obtinguts pel restaurant són la conseqüència "de molts anys de feina dura de tot l'equip".

El cuiner i el seu soci Juli Soler afronten a aquesta hora el judici per la demanda civil presentada pels hereus d'un antic soci d'El Bulli, Miquel Horta, que denuncien una suposada estafa en la compra del restaurant. Els denunciants asseguren que Soler i Adrià van enganyar el seu pare per comprar-li les accions del restaurant a un preu més baix del real. L'any 2005, els denunciats van comprar el 20% del restaurant a Horta, que va conservar una cinquena part de l'establiment i va exercir de mecenes del restaurant, però més tard va vendre-la a Soler i Adrià.

Finalment, el xef ha expressat que "l'únic que és trist" del dia d'avui és que Juli Soler no hagi pogut assistir al judici. "És per ell que, més que mai, farem el projecte d'elBulliFoundation", ha conclòs.

Una persona extravagant

La secretaria personal i la dona d'Horta –que ara està incapacitat–, han declarat com a testimonis aquest dilluns i l'han descrit com una persona extravagant i massa innocent. La dona, entre llàgrimes, ha assegurat que després de signar la venta de les accions es va convertir en "una altra persona". "No li van deixar opció", ha dit la dona, que no participava en els negocis del seu marit.

stats