SOCIETAT
Societat 04/03/2013

Jutjats, advocats i procuradors avisaran els serveis socials de Barcelona abans dels desnonaments amb risc

El protocol signat per totes les institucions i la Generalitat permetrà abordar una vintena de casos diaris a la capital catalana

Acn
3 min

BarcelonaEl Departament de Justícia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l'Ajuntament de Barcelona i els col·legis d'advocats i procuradors de la capital catalana han signat aquest dilluns un protocol perquè tots els desnonaments hipotecaris amb risc siguin comunicats als serveis socials abans de fer-se efectius.

D'aquesta manera s'evitarà que les famílies quedin totalment desemparades quan les facin fora de casa. Es calcula que una vintena de casos diaris de la capital barcelonina es podrien acollir a aquest protocol, que només afecta els casos en què hi hagi avis sols, discapacitats, menors, animals domèstics o altres circumstàncies.

L'acord l'han signat aquest migdia al Palau de Justícia el president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, el conseller de Justícia, Germà Gordó, l'alcalde Barcelona, Xavier Trias, el degà del Col·legi d'Advocats, Pedro Yúfera, i el del Col·legi de Procuradors, Ignacio López Chocarro.

El conveni afectarà aquells desnonaments amb situació de risc social que incloguin circumstàncies com l'existència d'avis sols, discapacitats físics, psíquics o sensorials, trastornats mentals, menors d'edat, immigrants irregulars i animals domèstics, o habitatges ocupats il·legalment, molt bruts o desordenats, subministres de gas o electricitat en vigor o qualsevol circumstància.

Els col·legis d'advocats i procuradors es comprometen a avisar des del primer moment els jutjats en el cas que es doni alguna d'aquestes circumstàncies. L'Ajuntament de Barcelona posarà a disposició del Servei d'Actes de Comunicació dels jutjats de Barcelona i al Col·legi de Procuradors uns fullets informatius amb els recursos socials disponibles, perquè els traslladin als afectats.

El Departament de Justícia farà les modificacions pertinents al sistema de gestió processal i formarà el personal judicial perquè en tinguin més informació.

Quan el jutjat conegui la situació de risc social ho comunicarà als serveis socials municipals, que també ho comunicaran a la Guàrdia Urbana, per garantir la seguretat de la comissió judicial. En un màxim de deu dies, els serveis socials faran un informe que remetran al jutjat, perquè puguin avisar serveis auxiliars, com subministradors de gas o llum o manyans. Si cal, també s'avisaran els Mossos d'Esquadra.

En els seus discursos, Gimeno ha recordat que la situació ja feia temps que requeria un acord, ja que fins ara s'actuava més per "bona voluntat". Ara, l'acord permetrà una millor eficàcia i, sobretot, "preservar la dignitat de les persones" però no per caritat, sinó per justícia. El president del TSJC espera que l'acord s'ampliï a tot Catalunya.

El conseller Gordó ha volgut destacar que l'acord demostra que les institucions funcionen i treballen bé malgrat la crisi econòmica, i que la col·laboració entre administracions és més necessària que mai en temps de restriccions pressupostàries. Per ell, "fer política no té sentit sense un rostre humà" i ha assegurat que el conveni no va dirigit al "poble" sinó a "persones amb nom i cognoms". Tot i així, ha admès que cal canviar lleis a nivell estatal, com la hipotecària o la d'Enjudiciament Civil, o el Codi Civil català.

El conseller ha explicat que la novetat que aporta el conveni és l'obligatorietat d'advocats, procuradors i jutjats d'avisar els serveis socials quan hi hagi una situació de risc, cosa que permetrà atendre amb temps els casos més complicats i no el mateix dia del desnonament, com passa sovint.

L'alcalde Trias ha explicat que el consistori va rebre 339 peticions d'assistència social en desnonaments, i ha instat a "prevenir" més que afrontar els casos quan ja són una urgència. Trias ha estat molt crític amb els bancs que reben ajudes públiques i no col·laboren amb els serveis socials en els desnonaments.

Pedro Yúfera, degà dels advocats, ha explicat que l'acord permetrà que la situació de desemparament no s'allargui.

stats