JxSí vota per error augmentar el finançament a les escoles bressol

Marta Rovira s'equivoca a l'hora de marcar el sentit de vot del grup parlamentari i s'aprova instar el Govern a garantir 1.600 euros per cada plaça a les llars d'infants municipals

Aquest ple del Parlament Junts pel Sí ha perdut les primeres votacions. La primera va ser dimecres, quan, tot i els intents d'última hora per evitar-ho, la CUP va votar amb la resta de l'oposició perquè es tramités una proposició de llei del PSC sobre la gestió d'ATLL. Aquest dijous s'ha viscut un nou capítol de desavinences entre Junts pel Sí i la CUP. El Parlament ha instat el Govern a reconsiderar el tancament de totes les línies de l'escola pública previstes per al proper curs, a no suprimir-ne cap de manera unilateral i a mantenir totes les línies en el procés de preinscripció. La CUP ha fet pinça amb la resta de grups i ha deixat Junts pel Sí sol en aquestes votacions.

En canvi, els cupaires han votat en contra d'instar el Govern a recuperar els 1.600 euros per plaça a les escoles bressol municipals, però la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, s'ha equivocat a l'hora de marcar el sentit del vot del seu grup i només 12 dels 62 diputats han rebutjat aquest punt. La mateixa diputada ha assumit l'error i ha remarcat que la posició de Junts pel Sí és contrària a recuperar el finançament d'aquestes places. Ara per ara, l'aportació de la Generalitat a les places d'escola bressol és nul·la i res fa pensar que això canviï en els propers pressupostos, però la llei d'educació (LEC) marca un mínim de 1.600 euros per plaça/any. 

En aprovar la moció, també s'ha donat llum verda a incrementar progressivament els recursos del sistema educatiu fins a situar-se com a mínim en el 6% del PIB, elaborar un calendari per a l'execució de les obres de construcció i remodelació dels diferents centres escolars amb greus mancances estructurals abans de finalitzar el curs 2015-16, abaixar les ràtios d'alumnes per classe, en especial en els grups de P3 de centres ubicats en entorns d'alta complexitat, i a convocar de manera urgent les oposicions per a la provisió de places de docents i inspectors educatius. 

Durant el ple d'aquest dijous, la CUP i Junts pel Sí –en concret, amb CDC–  també s'han enganxat per una moció sobre memòria històrica. La diputada cupaire Mireia Boya ha defensat que la Transició va permetre que perdurés un "franquisme sociològic" que ha provocat que "hi hagi molts alcaldes que són filofranquistes" i que no tenen "valentia per treure símbols ni restituir la memòria". Ho deia en relació a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, de CDC, i a la moció aprovada que insta el consistori ebrenc a retirar el monument franquista del riu Ebre sense fer la consulta.