Societat 06/10/2017

El ple de Barcelona insta l'Estat a reconèixer els resultats de l'1-0

PDECat, ERC i CUP pacten un text que denuncia un "cop d'estat encobert" i demana la dimissió de Rajoy

Maria Ortega /jordi Mumbrú
6 min
Ple municipal a Barcelona, en una imatge d'arxiu / PERE TORDERA

BarcelonaEl ple de Barcelona es va ajornar la setmana passada per la imminència de l'1 d'octubre. Però res no ha impedit que avui les conseqüències del referèndum monopolitzin la sessió. El ple ha aprovat, gràcies a l'abstenció de BComú, un text pactat per PDECat, ERC i la CUP -que han unit les seves proposicions- en què, entre altres coses, es demana la dimissió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy -també la del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido; del delegat del govern a Catalunya, Enric Millo; el subdelegat a Barcelona, Emilio Ablanedo, i el coordinador dels comandaments policials, Diego Pérez de los Cobos-, es denuncia un "cop d'estat encobert" per la suspensió de l'autonomia de Catalunya i dels drets civils i polítics d'aquests dies i s'insta el govern espanyol a respectar "el mandat democràtic que emana del referèndum". El regidor no adscrit Gerard Ardanuy també ha votat a favor. Cs, PSC i PP, en canvi, han votat en contra de la proposició. Socialistes i comuns ja van deixar clar en el moment de segellar l'acord de ciutat que les posicions sobre el procés sobiranista quedaven fora de l'entesa.

El text aprovat expressa solidaritat amb els ferits de l'1-O, condemna l'actuació policial de diumenge i demana la retirada dels cossos policials espanyols de Catalunya i el rescabalament dels danys. Inclou la petició al govern municipal que es posi a "treballar per donar resposta a la voluntat expressada aquest diumenge per la ciutadania de

El cap de files del PDECat, Xavier Trias, ha remarcat que amb l'entrada de la policia espanyola a les conselleries i les detencions de càrrecs públics ja es va acabar amb el règim de les autonomies i que diumenge es va fer un pas més amb l'ús de la violència contra persones que esperaven per votar. "Van agredir la ciutadania només per voler exercir la democràcia", ha dit, després de remarcar que els veïns de Barcelona es "van haver de jugar el físic" per poder votar. I ha assegurat que la violència la va impulsar l'Estat amb la complicitat "lamentable" de PSOE i Cs.

El republicà Alfred Bosch ha lamentat que qui té la missió de protegir la ciutadania fos, precisament, qui exercís la violència contra aquesta ciutadania. Ha exigit a Rajoy i Zoido que demanin disculpes per la violència "desproporcionada". Ha definit la situació com un "càstig a gran escala" que es va imposar de manera deliberada. Va ser un "càstig general, a propòsit, de la nostra ciutat", ha lamentat mentre ensenyava un mapa amb els 28 punts on hi va haver càrregues. Ha remarcat que es van agredir votants del 'sí' i també del 'no'.

"Materialitzar els resultats"

La cupaire Maria Rovira ha fet una crida a implementar els resultats que van sortir del referèndum, un as que ha dit que no és "unilateral" perquè s'ha aprovat al Parlament i perquè l'1-O, tot i la repressió policial, va haver-hi més vots independentistes que el 9-N i el 27-S. "No permetrem que el dolor quedi impune", ha remarcat Rovira, que ha demanat la retirada immediata de les forces policials espanyoles. "Cal materialitzar el resultat", ha apuntat. I ha volgut deixar clar que "això no va de fer fora el PP", sinó de trencar amb "l'entramat politicojudicial de l'estat espanyol". La CUP ha demanat a Colau que trenqui ja el pacte de govern amb el PSC. "És una vergonya que governin junts", ha dit.

El socialista Jaume Collboni ha dit, per contra, que la DUI "no té legitimitat" i "no és la solució". Però ha dit, també, que s'oposaran a una eventual suspensió de l'autogovern perquè això només "contribuiria a l'escalada de tensió". "Volem evitar augmentar l'esquerda que ja existeix a la societat catalana", ha remarcat. "Som aquí perquè part de l'Estat no ha entès que som un país divers, no cometem el mateix error a Catalunya", ha defensat. El líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha comparat -en la seva intervenció- l'independentisme amb el nazisme. Dirigint-se a Xavier Trias, ha dit: "No ens assenyalin amb l'estelada als que no pensem com vostè, que això ja ho van fer altres amb la creu de David". A part d'aquesta frase, la resta del discurs de Fernández Díaz ha sigut més conciliador. Ha demanat al PDECat que trenqui amb la CUP i ha reclamat al Govern que torni a convocar eleccions: "Convoqui eleccions però no amb urnes opaques, sinó amb urnes de veritat". La presidenta del grup municipal de Ciutadans a Barcelona, Carina Mejías, ha criticat la repressió de l'Estat, sobretot "per haver sigut tan maldestre de donar-los motius [als independentistes] per fer-se les víctimes", així com el Govern català "per haver donat ordres als Mossos de no intervenir".

Barcelona en Comú s'ha abstingut en la votació perquè creu que no pot ser "un xec en blanc al Govern" i perquè no se centra a mantenir la unitat del catalanisme. Gerardo Pissarello ha recordat que a diferents llocs de l'Estat va sortir gent a expressar solidaritat amb Catalunya i que ha dit que es necessita mediació per evitar l'escalada de violència i protegir l'autogovern. "És el moment de la intel·ligència col·lectiva", ha argumentat el primer tinent d'alcalde, després de donar per "esgotat" l'estat de les autonomies i per "deslegitimada" la corona. Ha defensat començar un projecte republicà obert a establir llaços fraternals amb l'Estat.

Els partits independentistes també han demanat a Barcelona en Comú que trenqui amb el PSC: "Vostès tenen un problema que es diu PSC", ha dit Bosch. El regidor independentista ha recordat que el PSC depèn del PSOE i que el socialistes espanyols no van votar contra la investidura de Mariano Rajoy. També el PDECat i la CUP han demanat aquest trencament. Collboni ha retret que aquesta proposta vol enderrocar "un dels últims ponts que queden". Collboni ha recordat que el govern municipal està format per "sobiranistes i federalistes" i ha assegurat que seguiran junts: "Convivim, governem i governarem. No cal que pensem tots el mateix en el tema nacional per governar la ciutat". El regidor Jaume Ciurana (PDECat) ha aprofitat la pregunta a l'alcaldessa per demanar-li a Ada Colau que trenqui amb el PSC, per demostrar "la sinceritat de les seves posicions". Colau ha respost assegurant que sent "sorpresa": "En un moment com l'actual, que tothom demana diàleg, la seva preocupació és que trenquem el govern municipal amb el PSC", i ha afegit: "Precisament perquè vull convèncer Pedro Sánchez de presentar una moció de censura, he de mantenir aquest pacte de govern".

Ciutadans, en canvi, aprofitarà el ple per demanar a Colau que es posicioni sobre una eventual declaració unilateral d'independència (DUI). Segons la cap de files del grup, Carina Mejías, l'alcaldessa s'ha sumat "al full de ruta independentista" i s'ha convertit "en el baló d'oxigen de l'independentisme".

Crítiques al superàvit

El ple ha començat amb la presentació per part del govern del compte general del 2016, que ha generat les crítiques dels grups de l'oposició perquè inclou 97 milions de superàvit. Des del grup demòcrata, la regidora Sònia Recasens ha retret a l'equip de Colau els "escarafalls" que es feien quan el govern de Trias tancava amb 19 milions de superàvit i que ara aquesta xifra es multipliqui per cinc. El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, ha recordat que Trias ja va tancar el 213 deixant 135 milions al calaix. Els comptes s'han aprovat amb els vots de govern i ERC i l'abstenció del regidor no adscrit.

La votació ha donat lloc a una situació còmica de matemàtiques, perquè no s'havia tingut en compte que una regidora estava de baixa per maternitat i no podria emetre el vot. Hi ha un acord no escrit que, per cortesia, el vot de qui és fora per baixa es compensa amb l'absència d'un altre regidor i el ple ha hagut de destinar una bona estona a quadrar els números de la votació.

També s'ha aprovat definitivament la modificació puntual de les ordenances fiscals per activar la taxa per regular el preu de l’aparcament en episodis de contaminació i l'impost per bonificar els vehicles menys contaminants.

Pla de xoc contra la droga al Raval

El ple ha donat llum verda al nou pla de drogues, que posa l'accent en el consum abusiu d'alcohol i en l'addicció a les pantalles. S'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups menys PP i Ciutadans, que s'han abstingut perquè han considerat que les mesures que inclou el pla són "dèbils" per combatre la problemàtica. El problema dels narcopisos al Raval ha tornat a tenir un lloc destacat en el debat. El grup municipal de Cs ha demanat que es presenti immediatament un pla transversal d'intervenció i prevenció social a Ciutat Vella per acabar amb el tràfic d'estupefaents i amb les ocupacions il·legals, i per vetllar per la seguretat dels veïns.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha dit que el govern se suma a aquesta proposta perquè està en la línia de la feina que ja està fent i ha anunciat que a curt termini aprovaran un pressupost extra per al pla de xoc contra la proliferació de narcopisos que van anunciar el mes passat. Els grups de l'oposició -excepte la CUP- han demanat, però, més contundència contra les ocupacions. Des del grup demòcrata, Mercè Homs ha acusat el govern de "deixadesa" i "permissivitat" i Pin ha respost assegurant que s'han fet 27 actuacions policials contra la droga al Raval i que ahir mateix es va fer un desallotjament en menys de 72 hores al carrer Om. El pla d'urgència s'ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups i l'abstenció de la CUP.

El ple també ha aprovat el reglament de participació ciutadana amb 23 vots favorables, 1 contrari i 16 abstencions. La votació s'ha fet de manera nominal perquè la CUP volia emetre 2 vots a favor i 1 en contra perquè s'oposa al fet que les consultes ciutadanes no siguin considerades vinculants. Aquest pla farà possible la celebració d'una multiconsulta ciutadana anual al maig. En una setmana es concentraran totes les consultes aprovades.

stats