Publicitat
Publicitat

L'AMB crea un fons per evitar els talls d'energia a les famílies amb menys recursos

Estarà dotat de cinc milions d'euros i tindrà un caràcter plurianual

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar aquest dimarts per unanimitat durant el Ple del Consell de desembre el programa metropolità de mesures contra la pobresa energètica per donar una resposta "efectiva" a les situacions derivades del tall de subministraments energètics i d'aigua a les famílies amb menys recursos econòmics. Així, a través d'aquest programa s'ha creat un fons que tindrà una dotació econòmica de cinc milions d'euros i el seu funcionament operatiu serà de caràcter plurianual, de manera que es mantindrà vigent fins que s'exhaureixi totalment la seva dotació.

L'AMB establirà acords de procediment amb els ajuntaments metropolitans, així com amb les companyies distribuïdores d'aigua, de gas i d'electricitat dins el seu àmbit territorial d'actuació. Així mateix recorda que la pobresa energètica és un problema que s'ha incrementat al territori metropolità els darrers anys com a conseqüència directa de la crisi econòmica i es manifesta com a un factor addicional de les situacions preexistents de vulnerabilitat econòmica. Els grups de més risc són la gent gran, persones amb dependència i famílies monoparentals femenines amb persones a càrrec. La dificultat per atendre les despeses de subministrament de gas i electricitat es fa especialment dura els mesos d'hivern en què, per les condicions climatològiques, el seu consum es fa imprescindible.

La institució es remet a les directives europees que manifesten el doble objectiu de prohibir la desconnexió en períodes crítics, com és el cas del període d'hivern, així com garantir un subministrament de gas i electricitat imprescindible per una vida digna associada a l'habitatge habitual, a un cost assequible per al consumidor vulnerable. Així, els objectius del programa inclouen facilitar l'accés dels consumidors vulnerables econòmicament a informació respecte a les diverses facturacions, tarifes, possibilitats i recursos, així com complementar les accions dels serveis socials bàsics municipals, del Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals i el Programa metropolità de rehabilitació d'edificis i millora de barris.

 

Més continguts de