Societat 31/07/2017

L'acció solidària del Govern se centrarà en Amèrica Central i la crisi dels refugiats amb 15,7 M€ d'inversió

Després de cinc anys de retallades, la inversió de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha tornat finalment a un nivell similar al del 2011

Acn
2 min
Un grup de refugiats arribant ahir al port de Mitilene, a l’illa grega de Lesbos, a bord d’un patruller suec de Frontex.

BarcleonaL’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament subvencionarà amb 15,7 milions d’euros 77 projectes i programes d’ONG aquest 2017. Segons les dades provisionals que el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, i el director general de Cooperació, Manel Vila, han revelat aquest dilluns a la llibreria Altaïr de Barcelona, la Generalitat ha aprovat 109 actuacions del total de 159 presentades i n'ha deixat 32 en llista d’espera. La inversió se centrarà, especialment, en l’Amèrica Central, amb 3,5 milions d’euros per a 11 projectes i programes, i en l’Orient Mitjà i la crisi dels refugiats, amb 3,3 milions per a 7 projectes. “La cooperació al desenvolupament és la millor carta de presentació al món”, ha defensat Romeva.

La Generalitat també destinarà més de 2 milions d’euros a projectes i programes d’ONG a Colòmbia, 1,7 milions a Moçambic, 1,3 milions al Senegal i 1 milió al Marroc. Destaquen també actuacions a l'Equador (403.614 euros), Bolívia (383.052), la República Democràtica del Congo (156.072), el Sàhara (107.800), Gàmbia (95.313) i Bòsnia i Hercegovina (91.594). A banda d’aquest suport al sector via subvencions a ONG, el Govern “també actua directament, amb acords bilaterals amb governs, responent a les seves demandes específiques, per exemple contra les violències urbanes a Hondures i el Salvador, o al Magreb, formant i reinserint presos a Algèria”, ha explicat Romeva.

Retorn a nivells de 2011

Tot i que les ONG encara presenten molts més projectes anuals (122 aquest any) que programes plurianuals (37), Romeva i Vila confien invertir aquesta tendència. “Hem de tenir una visió plurianual, a mitjà i llarg termini, per transformar i anar a les causes, en comptes de limitar-nos a pal·liar els problemes, volem trencarà la lògica d’una ONG - un projecte i passar a un programa plurianual amb diversos actors, que es coordinin”, ha reivindicat el conseller. “Es premiarà la cooperació entre actors, en comptes de la competència”, ha insistit.

Després de cinc anys de retallades, la inversió de la Generalitat en ajuda al desenvolupament ha tornat finalment a un “nivell similar al del 2011”, ha celebrat Vila: la recuperació pressupostària arribarà aquest any als 30,2 milions d’euros, encara per sota dels 32 milions del 2011 però més del doble dels 14 milions del 2014. “La credibilitat de la cooperació catalana com a marca se n’ha ressentit, d’aquestes retallades”, ha lamentat el conseller. “Apostem per una política pública de cooperació, que no només sigui feina de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i del departament d’Exteriors, sinó feina de tot el Govern i de tot el país”, ha insistit Romeva.

La política pública de cooperació del Govern es basa en 6 pilars fonamentals: donar suport al sector, impulsar la seva presència en xarxes internacionals, agilitzar la resposta davant actuacions d’emergència, promoure acords governamentals amb altres països, apostar per la coordinació i col·laboració d’actors sobre el terreny i avançar en la coherència de les polítiques públiques.

stats