Publicitat
Publicitat

Consum

La tonyina, els nadons i les embarassades: guia pràctica

La tonyina en llauna es pot menjar perquè es fa una tria abans d'envasar-la. En canvi, la tonyina cuita no és aconsellable perquè el mercuri no desapareix. L'Agència Catalana de Seguretat Alimentària aclareix tots els dubtes després de l'alarma que ha llançat avui el ministeri de Sanitat

Xavier Llebaria, director de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, explica que des de l'any 2008 desaconsellen a les dones embarassades i els infants fins a tres anys consumir peixos de l'espècie dels grans depredadors, com la tonyina o l'emperador, per les elevades concentracions de mercuri que tenen.

Llebaria explica que la presència d'aquest metall pesat pot alterar el correcte desenvolupament neuronal dels nens i per això es pren aquesta precaució que en el cas dels nens entre 3 i 12 anys es tradueix amb la recomanació de no consumir-ne més de 50 grams a la setmana.

Davant l'alarma que ha generat la notícia, aquest matí, que el ministeri de Sanitat recomanava no menjar tonyina ni peix espasa, Llebaria ha dit que la recomanació té matisos.

"Només és per a aquests dos grups vulnerables", a més ha dit que "la tonyina en llauna, per exemple, no té cap risc perquè es fa una tria abans d'enllaunar-la". En canvi, el procés de cocció no li treu el risc ja que les altes temperatures no fan desaparèixer el mercuri.

Tot i això, destaca que en les anàlisis que es fan periòdicament per conèixer si hi ha algun tipus d'element tòxic perillós als aliments "mai se superen els límits establerts pels organismes internacionals".

Per això, diu, "els adults sans poden menjar aquestes espècies, diversificant i variant, perquè el millor és seguir una dieta variada, on és mengi una mica de tot".

Llevaria ha demanat no caure en l'alarmisme, sobretot després del cas de l' E. coli i els cogombres espanyols, que ha provocat pèrdues milionàries al sector agrícola.


Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de