Societat 21/06/2012

L'Ajuntament de Barcelona s'alia amb Òmnium per recuperar el Sant Joan més tradicional

La capital catalana viurà 23 fogueres i 61 revetlles durant la nit més curta de l'any i llança una aplicació de mòbil amb tota la informació de la jornada

Acn
3 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona pretén recuperar el vessant més tradicional de la festa de Sant Joan potenciant símbols com ara les fogueres, les revetlles o la tradicional coca de Sant Joan. Aquest any s'han autoritzat a la capital catalana fins a 23 fogueres, nou més que el 2011. I està prevista la celebració de 61 revetlles arreu de la ciutat. En aquest objectiu de tornar a lligar la celebració de Sant Joan amb les tradicions catalanes per a aquest dia, l'Ajuntament ha trobat un aliat: Òmnium Cultural.

Entre els actes centrals de la celebració a la capital catalana, hi ha, com és habitual, la rebuda de la flama del Canigó, que l'entitat fa arribar a centenars de municipis mitjançant diferents rutes arreu dels Països Catalans. Barcelona no pot quedar al marge de la cultura popular i d'allò que se celebra arreu dels països catalans. Aquesta és la idea que, segons el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació ha portat l'Ajuntament a fer un esforç per recuperar el Sant Joan més tradicional. Jaume Ciurana ha assenyalat durant la roda de premsa que ha fet, conjuntament amb Òmnium Cultural, que "seria un error" pensar que el cosmopolitisme de la ciutat hagi d'anar en contra de la cultura popular.

Un dels elements en els quals s'ha fet més incidència són les característiques fogueres. Ciurana ha explicat que, en els darrers anys, havia anat disminuint el nombre de focs que es feien a la ciutat. Aquest 2012, en canvi, la tendència es capgira. Així, de les 14 figueres autoritzades pel Sant Joan de 2011, s'ha passat a les 23 d'aquest any. Pel que fa a les revetlles, se'n celebraran 61 arreu de la capital catalana.

Entre els actes que se celebraran a Barcelona, destaca l'arribada de la Flama del Canigó i el posterior repartiment del foc per la pràctica totalitat dels districtes de la ciutat. Aquesta flama es va a buscar al mític cim i es fa arribar a centenars de municipis d'arreu dels Països Catalans per encendre les fogueres de Sant Joan en una tradició que es remunta a 1955.

Òmnium Cultural és l'encarregada d'organitzar la rebuda de la flama als municipis i també dels actes de lliurament d'aquesta al Parlament de Catalunya. La seva presidenta, Muriel Casals, ha remarcat el simbolisme d'aquesta festa i ha assenyalat que l'entitat valora especialment el fet que s'hi barregen catalans de tot arreu. Des d'Òmnium, ha afegit, es viu com una mostra de cohesió social i nacional.

Segons Casals, en els darrers anys, la Flama del Canigó ha tingut una major projecció pública i han estat més les entitats i municipis que s'hi ha sumat. Aquest any, s'ha arribat a la xifra de 371 entitats que organitzen revetlles de Sant Joan amb aquesta flama i 350, les poblacions a les quals hi arribarà.

En el cas de Barcelona, s'encendran fogueres amb la Flama del Canigó a pràcticament tots els districtes de la ciutat -l'única excepció serà Nou Barris-. La flama arribarà a l'Avinguda Diagonal a les sis de la tarda i, des d'allà, iniciarà el seu recorregut fins a la plaça Sant Jaume. En l'espai entre el Palau de la Generalitat i la seu de l'Ajuntament de Barcelona serà rebuda pels Gegants de la ciutat i l'Àliga de Barcelona. Des d'allà, es repartirà el foc als equips que el distribuiran als barris.

Ciurana ha valorat especialment aquesta festivitat perquè permet a Barcelona exercir la seva capitalitat i és una activitat que s'impulsa des d'entitats i la societat civil, i l'ajuntament l'únic que fa és "acompanyar".

Revetlla 2.0

El responsable de l'àrea de cultura del consistori barceloní ha convidat a la ciutadania a participar a la 'viquirevetlla'. Es tracta, ha explicat, d'enviar fotografies a través d'Instagram i piulades a Twitter amb el 'hastag' #viquirevetlla. Segons ha dit, la intenció és que la gent tingui la sensació en una festa col·lectiva, tot i que virtual.

A més, l'Ajuntament de Barcelona ha dissenyat una aplicació per a mòbils, que es pot descarregar de forma gratuïta des del web de cultura del consistori. Ciurana, que ha ensenyat els seus contingut i funcionament a la roda de premsa, ha explicat que es pot trobar tant informació històrica de la festa de Sant Joan i la Flama del Canigó, com altra més pràctica com ara la relació de transports disponibles, o de fogueres i revetlles que se celebren. A més, permet accions curioses com ara l'enviament de la Flama del Canigó o de sons de petards a través d'internet.

stats