Societat 31/05/2013

L'Ajuntament de Barcelona demana el cessament immediat de Llanos de Luna

Els grups de l'oposició sumen forces en el plenari per demanar a l'alcalde Trias que busqui solucions al deute de la Generalitat

Maria Ortega
2 min
María de los Llanos de Luna s'ha guanyat en poc més d'un any en el càrrec que el Parlament en demanés la substitució per majoria.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha acordat en el plenari d'aquest divendres demanar el cessament immediat de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per l'homenatge a la División Azul. Tots els grups excepte el PP, que tampoc ha fet ús del torn de paraula, han donat suport a la declaració institucional presentada per ICV-EUiA amb l'objectiu de rebutjar l'acte de l'11 de maig a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca en què Llanos de Luna va lliurar un diploma a una unitat organitzada per la dictadura franquista per donar suport al règim de Hitler. Aquesta declaració se suma a la que ahir ja es va aprovar, amb els mateixos suports polítics, a la Diputació de Barcelona, i s'ha produït en un ple molt marcat per les crítiques de l'oposició per la manera com l'equip de govern aborda el deute que la Generalitat té amb l'Ajuntament.

Els quatre grups de l'oposició han sumat forces per fer prosperar diverses proposicions en què instaven l'equip de l'alcalde Trias, d'una banda, a xifrar el deute exacte que el Govern té amb la ciutat i, de l'altra, a adoptar diverses fórmules per negociar-ne el retorn. L'equip de govern, que ha xifrat en 223 milions aquest deute, ha rebutjat la idea del PSC –aprovada per la resta de grups– de crear una comissió de seguiment d'aquesta qüestió, que estaria presidida per l'alcalde i es reuniria amb periodicitat mensual.

La tinent d'alcalde de l'àrea econòmica, Sònia Recasens, ha negat que fos necessària aquesta comissió, però s'ha compromès a portar aquestes xifres de manera trimestral a la comissió d'economia del consistori. Els grups de l'oposició també han tirat endavant una proposició del PP en què s'insta la Generalitat a reconèixer el deute amb la ciutat per incorporar-lo en els pagaments pendents a càrrec del fons de liquiditat autonòmic. I, finalment, s'ha aprovat una proposició d'Unitat per Barcelona-ERC, que l'equip de govern sí que s'ha compromès a estudiar, per retornar part d'aquests diners a través de la cessió d'actius, com ara un terç de la presó Model o el Palau Reial. Recasens ha advertit, però, que aquesta via suposa renunciar a líquid i comporta despesa.

La polèmica per la samarreta del Barça a Colom ha tornat avui a marcar la picabaralla política en clau municipal i Trias s'ha negat a retirar-la de manera immediata, com li demanaven tam PSC com ICV. El seu equip defensa que s'ha actuat complint l'ordenança i s'avé, en tot cas, a revisar els criteris establerts en aquesta normativa de cara al futur per tal de fixar criteris clars per acceptar o no publicitat als monuments.

stats