L'Ajuntament de Barcelona protegeix les cases fàbrica del Raval

El consistori ha suspès les llicències per evitar l'enderroc de les edificacions, que simbolitzen la industrialització catalana

L'Ajuntament de Barcelona ha engegat els tràmits per protegir 38 cases fàbrica del Raval, un dels símbols de l'època de reindustrialització catalana dels segles XVIII i XIX. Es tracta d'edificis que servien alhora d'obrador i habitatge. L'objectiu és evitar que s'enderroquin i poder catalogar-los més endavant com un element patrimonial.

Com a primer pas, la Comissió de Govern ha suspès les llicències d'obres d'aquests edificis per evitar que s'hi facin modificacions o fins i tot que formin part d'alguna operació immobiliària i s'enderroquin. 

En total l'Ajuntament localitzat 59 cases fàbrica, algunes de les quals ja estaven protegides. Però n'ha detectat 38 sense cap tipus de catalogació. Ara en vol estudiar l'estat i la importància per poder protegir-les adequadament.

Les cases fàbrica unificaven en un mateix espai l' obrador i la residència per poder allotjar els treballadors, que sovint procedien de fora de la ciutat. Aquest model productiu va donar
peu, al llarg del segle XIX, a altres elements importants del patrimoni fabril, com són les grans fàbriques construïdes fora de muralles (Can Batlló, Can Saladrigas, Fabra i Coats o l'España Industrial, entre d'altres), i també les colònies industrials fluvials (Colònia Sedó o Colònia Güell).