Publicitat
Publicitat

El forn de pa que va explotar a Barcelona acumulava queixes veïnals

La síndica acusa l'Ajuntament de no haver actuat de manera diligent

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, va alertar, el novembre del 2012, de les "infraccions" que cometia el forn de pa on el 16 de setembre es va produir una gran explosió que es va saldar amb 21 persones ferides, una de les quals en situació crítica. Segons ha lamentat la defensora dels barcelonins en una  nota informativa, aquest avís pot no tenir res a veure amb l'explosió, però remarca que les actuacions municipals han de fer complir les normatives per evitar mals majors i que les deficiències d'aquest local eren sobre la taula del consistori des del 2004. Es tracta del forn La Estrella, el més antic del barri del Fort Pienc, que porta obert des del 1868 i que des de l'any 2000 oferia, també, servei de cafeteria. L'Ajuntament, però, defensa que les intervencions d’inspecció dutes a terme en aquest establiment anys enrere no tenen res a veure amb problemes relacionats la instal·lació de gas, sinó amb queixes veïnals referents a les xemeneies, com fums i olors. Fonts municipals apunten que hi consten expedients d'inspecció des de 1996.

Des del consistori defensen, en aquest sentit, que durant anys  es van arribar a dictar diferents ordres de precinte  per incidències  relacionades amb aquestes molèsties, i que quan es van anar resolent, es van aixecar els precintes. La darrera intervenció municipal data de 2013.

En l'informe del 2012, la síndica donava la raó a la ciutadana que havia presentat una queixa que assegurava que, durant vuit anys, el districte de l'Eixample -el forn s'ubica a la confluència dels carrers Marina i Ausiàs March-, va permetre que es mantinguessin els incompliments d'aquest establiment. Es denunciava, en aquell moment, un problema de soroll, fums, olors, escalfor i riscos per a la salut provocats per l'obrador. La primera queixa contra el local que va rebre l'Ajuntament data del 26 de juliol del 2004.

La síndica denuncia que les autoritats municipals no van actuar llavors "de manera diligent" per garantir el compliment de la normativa. El districte de l'Eixample, de fet, va respondre el 28 de febrer del 2013 a la síndica informant que, tot i els recursos que s'hi havien destinat -inclosos expedients de legalitat urbanística-, la queixa de la veïna que s'havia dirigit a la síndica no havia quedat resolta en la seva totalitat. L'escrit explicava que els requeriments fets al titular del negoci i fins i tot el tancament de part del local s'havien estimat com a resolts, ja que sempre donava compliment a les deficiències trobades.

En la resolució del 30 de novembre del 2012, la síndica deixava constància de les inspeccions fetes per l'Ajuntament, però remarcava que en cap moment s'havia posat remei a la vulneració continuada de drets bàsics i que no constava cap multa ni sanció al titular del negoci. En la resposta del consistori posterior a la resolució s'informava que s'havia fet una nova inspecció al local i que no s'hi havien detectat problemes de salubritat, olors, fums ni deficiències en la instal·lació elèctrica. S'apuntava, això sí, que l'estructura del local estava parcialment afectada per humitats del pis superior. L'Ajuntament es comprometia llavors a revisar els procediments aplicats i s'obria a incoar un expedient sancionador per les infraccions detectades.

Les queixes veïnals pel que fa al soroll d'aquest establiment ja s'havien abordat en un consell de barri del Fort Pienc fa més d'un any, com asseguren des de l'associació de veïns de la zona, que no havia rebut, però, cap queixa específica sobre aquest establiment i confiava que el districte estava tractant la problemàtica. 

El 2017 en 50 imatges

Etiquetes

Més continguts de

El 2017 en 50 imatges
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT