L'Ajuntament de Barcelona sanciona immobiliàries per no oferir lloguers socials

Són les dues primeres multes que imposa el consistori per aquest incompliment de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica

Primeres sancions de l'Ajuntament de Barcelona a societats immobiliàries per incomplir el que especifica la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica, aprovada el juliol passat, i no oferir l'alternativa del lloguer social a les famílies vulnerables que desnonaven. Els sancionats són, segons ha informat el consistori en una nota, grans tenidors d'habitatge que van sol·licitar els desnonaments per impagament de lloguer sense haver demanat prèviament les dades sobre la situació social de les famílies afectades. L'Ajuntament s'ha fet càrrec de la reubicació dels desnonats i la multa a les societats pot ascendir fins als 90.000 euros.

Un dels casos se situa al barri del Carmel i implica la societat Intacsa Integral de Actividades. Aquesta empresa hauria continuat el procediment de desnonament tot i el requeriment del consistori perquè oferís una alternativa als afectats. L'altre cas s'ha donat al barri d'Horta i afecta la societat Fincas Flash, que tampoc hauria ofert l'opció del lloguer social com a alternativa al desnonament tot i l'advertiment municipal. Les famílies afectades van ser reubicades a través de la mesa d'emergència social.

El consistori ha informat d'aquestes primeres sancions a immobiliàries el mateix dia que, com ha avançat l'ARA, també ha confirmat que la nova unitat contra l'exclusió residencial, coneguda popularment com 'els GEO de l'habitatge', ha localitzat un  cas greu d'infrahabitatge per la compartimentació d'una casa unifamiliar en múltiples habitatges il·legals d'uns 15 metres quadrats cadascun i sense les condicions d'habitabilitat necessàries, al barri de Vilapiscina. El consistori calcula que en aquesta finca hi malvivien una desena de famílies que pagaven lloguers d'entre 400 i 500 euros mensuals. L'Ajuntament ha iniciat un expedient sancionador contra el propietari de l'espai, que pot comportar una multa de fins a 90.000 euros.