L'Ajuntament mira cap a la platja de la Mar Bella per descongestionar la Barceloneta

El govern d'Ada Colau intentarà redistribuir els banyistes de Barcelona per evitar la saturació

Trobar un espai on estendre la tovallola a les platges de la Barceloneta i Sant Sebastià no és gens fàcil. Durant els mesos de juliol i agost entre un 35% i un 50% de les hores del dia, a cada banyista només li toquen quatre metres quadrats, segons els càlculs de l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta saturació contrasta amb la de la resta de platges del litoral barceloní. A mesura que un banyista va pujant pel litoral comença a disposar de més espai. A Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella es poden comptar fins a 10 metres per a cada banyista, i aquest espai encara és més generós a les platges del Bogatell i de la Mar Bella. Les dades, que s'han fet públiques aquest matí, són de l'any 2016 però marquen una tendència que, segons l'Ajuntament, es manté.  

El comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno, ha explicat aquest matí que l'Ajuntament de Barcelona "ha activat la Taula Municipal de Platges per avaluar com abordar l’estiu vinent la disponibilitat de l'espai i intentar redistribuir els usuaris". L'objectiu és aconseguir que una part dels banyistes que durant els mesos d'estiu saturen les platges de la Barceloneta i Sant Sebastià (les de Ponent) optin per anar a banyar-se a Bogatell i la Mar Bella (les de Llevant). Serà amb les conclusions de la Taula que es començaran a aplicar mesures per fomentar aquesta "distribució", però Ximeno ha avançat que es poden dividir en tres tipus: informar millor quan les platges estiguin plenes -des de la pàgina web o des de la mateixa platja-, millorar la mobilitat -amb transport públic que connecti amb les platges de Llevant- i també modificar estructures físiques. Ximeno ha afegit que aquest projecte es farà amb visió metropolitana, per fomentar que els banyistes també usin aquestes platges. Les platges de Barcelona tenen una longitud de 4,5 quilòmetres i reben el 45% del total de banyistes de l'àrea metropolitana.

Una altra mesura que estudia l'Ajuntament per reduir la saturació de les platges és intentar treure fora de la sorra algunes de les activitats que ara s'hi practiquen, com el vòlei, que cada cop té més seguidors i ocupa més espai a les platges. 

Fins a 18.268 gossos

La platja de gossos ha tornat a funcionar aquest estiu i, segons Ximeno, ho ha fet sense grans incidències. En total hi han anat 18.268 gossos, xifra que suposa 4.700 més que l'any passat. Tot i així, la densitat de la platja ha sigut menor, ja que l'any passat va obrir a mitjans de juliol. Ximeno també ha explicat que aquest era el segon any de la prova pilot de la platja de gossos (que està ubicada a la platja més al nord de la ciutat), i que el que es decideixi després de valorar l'experiència serà definitiu.

Pel que fa als decomisos, la Guàrdia Urbana ha intervingut 204.000 begudes durant aquest estiu a la platja.