Societat 24/02/2015

L'Ajuntament creu que no es van produir maltractaments als detinguts del 4-F

Reconeix, però, que es van cometre “petites” irregularitats com la falta de conservació del registre de detinguts i estableix diversos compromisos de millora

Laura Díaz-roig
2 min
El tinent d'alcalde Joaquim Forn, el gerent de Seguretat Joan Delort i el director dels serveis jurídics Alfred Lacasa

BarcelonaEl primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, ha assegurat aquest dimarts que l'Ajuntament de Barcelona considera que no es van produir maltractaments als detinguts del 4-F, tal com va apuntar el Síndic de Greuges aquest dilluns. Forn ha precisat que els indicis “van ser tractats en les diferents sentències” i ha afegit que el consistori no té cap “element objectiu” que indiqui que han de “corregir una actuació municipal" perquè "ja han estat jutjats".

Forn, acompanyat d'Alfred Lacasa, director dels serveis jurídics de l'Ajuntament, i Joan Delort, gerent de seguretat, ha presentat les conclusions de l'informe realitzat pel consistori sobre els fets del 4-F, arran de l'emissió del documental 'Ciutat morta'. “Els fets són ferms, jutjats amb sentència ferma en doble instància”, ha recordat Lacasa, que afegeix que “el poder judicial controla l'administració i l'administració no revisa el poder judicial”. Lacasa ha recordat que hi ha una via perquè els perjudicats revisin les sentències i ha afegit que ells van presentar un escrit a la Fiscalia per reobrir el cas però el ministeri públic no hi va veure elements nous.

Tots tres han assegurat que del sumari no es desprèn cap element que demostri maltractaments als detinguts. Delort ha explicat que els joves van ser traslladats a l'Hospital del Mar, on es va fer un primer informe i se'ls va derivar a l'Hospital de Sant Pau, on tampoc van ser admesos per problemes amb la màquina dels raigs X. Finalment van ser traslladats a l'Hospital de l'Esperança, on van ser tractats. Els joves no van tornar a comissaria en cap moment entre els dos hospitals. No han sabut explicar, però, per què en el primer hospital no es va fer constar el trau al cap de Rodrigo Lanza.

Tot i així, l'Ajuntament reconeix "petites" irregularitats, com la no-localització del llibre de registre de 2006. Tot i que Lacasa ha assegurat que “les dades que conté no són rellevants per a la investigació”, un dels compromisos del consistori passa per continuar investigant aquesta desaparició i vetllar per la correcta aplicació de les normes municipals de conservació documental.

Tant Forn com Lacasa també han volgut deixar clar que l'Ajuntament no va participar “ni de manera activa ni passiva, ni pagant la defensa”, en l'obtenció de la baixa per part dels dos agents de la Guàrdia Urbana que van participar en els fets del 4-F i que posteriorment van ser condemnats per un altre cas. Lacasa ha recordat que aquests agents, a més d'incapacitats, estan inhabilitats i que l'Ajuntament no participa en el pagament de la pensió, que no saben com van aconseguir.

Forn ha explicat que s'han establert uns "compromisos de millora" arran d'aquesta investigació, que seran “positius per als ciutadans i la mateixa Guàrdia Urbana”. Per exemple, s'implementaran mesures a mitjà termini, com càmeres als cotxes policials per al trasllat dels detinguts que permetin reforçar el caràcter de prova en les actuacions policials. A més, s'usaran únicament els llocs de custòdia de detinguts i garjoles que s'ajusten a les indicacions del Sindic de Greuges, i es milloraran els mecanismes de control intern de les actuacions municipals.

stats