ENERGIES RENOVABLES
Societat 24/12/2011

L'Ametlla de Mar acollirà el primer parc eòlic marí d'Espanya

El primer parc eòlic marí d'Espanya, promogut per l'IREC, ja té ubicació: l'Ametlla de Mar. La Generalitat ha obert el període d'informació pública i els fabricants ja poden oferir els seus prototips.

Ignasi Pujol
2 min
L'Ametlla de Mar acollirà el primer parc eòlic marí d'Espanya

BARCELONAEl projecte Zèfir, el primer parc eòlic marí d'Espanya, ja té ubicació. L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), l'entitat que promou la instal·lació, ha sol·licitat a la Generalitat l'ocupació "del domini públic maritimoterrestre al terme municipal de l'Ametlla de Mar", segons va publicar ahir el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Fins ara es parlava de manera genèrica de "la costa de Tarragona" en els documents de presentació del projecte. Zèfir Test Station serà una planta de recerca internacional per a l'assaig d'aerogeneradors marins en aigües profundes que es desenvoluparà en dues fases. La primera, que és la que ara s'està tramitant, suposa la instal·lació d'un màxim de quatre molins ancorats al fons del mar, a una distància de 3,5 quilòmetres de la costa tarragonina, i amb una potència total no superior als 20 megawatts (MW).

La segona fase del Zèfir comptarà amb un màxim de 8 aerogeneradors flotants a uns 30 quilòmetres de la costa, amb una potència màxima de 50 MW. A partir d'ara, s'obre un període d'informació pública de vint dies perquè tothom que vulgui pugui examinar el projecte d'instal·lació a l'Ametlla de Mar i fer les observacions que consideri pertinents.

Ofertes empresarials

En paral·lel, l'IREC ha iniciat el procés d'adjudicació de les posicions de la primera fase del Zèfir.

Les empreses del sector interessades a provar els seus molins a la plataforma catalana poden presentar les seves ofertes fins al 30 de gener. Posteriorment l'IREC establirà un diàleg competitiu i adjudicarà les places a finals de maig. L'adjudicació donarà dret als adjudicataris a instal·lar el seu prototip d'aerogenerador marí i a fer-lo funcionar durant vint anys. A canvi, els fabricants es comprometran a complir un programa de recerca i desenvolupament plurianual, a més de construir i mantenir el parc.

Els grups Alstom, Acciona i Gamesa ja havien mostrat el seu interès a ubicar els seus molins a la plataforma Zèfir. S'haurà de veure si se sumen a la cursa el líder d'aquest segment d'activitat, l'alemanya Siemens, i els seus competidors Vestas i General Electric.

Nord d'Europa

Els parcs eòlics marins es concentren ara al mar del Nord, al Bàltic i a prop de les costes britàniques.

Actualment hi ha mig centenar d'instal·lacions que produeixen prop de 3.000 MW. L'eòlica marina (també coneguda com a offshore ) presenta diversos avantatges respecte a l'eòlica terrestre: els parcs permeten captar vents més forts i constants, a més de tenir un impacte paisatgístic molt menor.

Però també existeixen obstacles, com el seu elevat cost a causa de les dificultats logístiques i de transport de l'energia. El principal repte, però, és la profunditat de les aigües del Mediterrani, que fa inviables els molins clavats al fons marí lluny de la costa. Per això l'IREC i empreses com Alstom treballen en el desenvolupament de molins flotants.

stats