Societat 14/02/2012

L'Audiència de Barcelona obliga a jutjar un funcionari de presons per haver deixat morir un reclús

El tribunal entén que l'imputat va desatendre els avisos dels companys de l'intern. El reclús es va acabar suïcidant a la infermeria de Quatre Camins

Sílvia Barroso
2 min

BarcelonaUn funcionari de la presó de Quatre Camins haurà de seure al banc dels acusats per respondre d'un delicte de denegació d'auxili per haver permès que un reclús se suïcidés a la infermeria del centre tot i els avisos dels companys de l'intern, que van ser desatesos pel vigilant.

El jutjat d'instrucció número 4 de Granollers va arxivar el cas perquè considerava que no hi havia prou indicis de delicte, però la secció sisena de l'Audiència de Barcelona no hi està d'acord i ha estimat el recurs presentat per l'advocat de l'acusació particular, Benet Salellas.

Segons l'Audiència, hi ha prou indicis que fan pensar que, el 28 de maig del 2009, el reclús Carlos Hervás López, que s'havia autolesionat altres vegades, va ser atès d'una crisi d'ansietat i el van ingressar a la infermeria de la presó. A la una de la matinada del dia 29, va cridar el funcionar de guàrdia de la infermeria i li va dir que es trobava malament i que no podia dormir. El funcionari li va respondre que no cridaria el metge perquè no hi veia prou motiu.

Al cap d'una estona, els dos reclusos que compartien la cel·la 106 de la infermeria amb Hervás van alertar que s'havia empassat una cullera –de plàstic– i altres objectes, però el funcionari va continuar sense fer-los cas. Finalment, a tres quarts de quatre de la matinada, van tornar a alertar el vigilant perquè Carlos Hervás s'havia calat foc.

Aquest és el relat que recull la interlocutòria de l'Audiència que revoca la decisió del jutjat d'instrucció i l'obliga a continuar el procediment i portar el funcionari a judici si alguna de les parts –l'acusació particular ja ha anunciat que ho farà– ho demana. "Serà en el judici oral on es valoraran les contradiccions en les declaracions", argumenta el tribunal en resposta a un dels arguments del jutge d'instrucció.

El text també adverteix que ja no cal fer més diligències abans d'obrir el judici i considera "impertinent a aquestes altures" demanar que es facin diligències per determinar la causa de la mort, quan a l'informe dels forenses que van fer l'autòpsia ja queda clar que es va tractar d'un suïcidi: tot i que s'havia calat foc i que això va ser el que finalment va fer decidir el funcionari a obrir la porta de la cel·la 106, el reclús va morir d'asfíxia per un plàstic de 50 centímetres que li tapava totalment l'entrada d'aire. A l'estómac hi tenia una cullera de sopa de 18 centímetres de llarg que s'havia empassat abans.

stats