SOCIETAT

Els pares d'Ashya King, en llibertat

Els King, que havien de comparèixer aquest dimecres a l'Audiència Nacional, han sortit de la presó després que la fiscalia britànica hagi anul·lat l'ordre de detenció

El jutge de guàrdia de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha ordenat al vespre d'aquest dimarts la immediata posada en llibertat dels pares del nen britànic de cinc anys Ashya King, que eren des d'aquest dilluns a la presó madrilenya de Soto del Real en virtut d'una Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE), emesa dijous passat pel Regne Unit. La fiscalia britànica ha revocat aquest dimarts la petició d'arrest, dictada després que el matrimoni format per Brett i Naghemeh s'endugués el seu fill, que pateix un tumor cerebral, de l'hospital on estava ingressat a Anglaterra.

Davant del desistiment de les autoritats britàniques —que arriba després d'una gran polèmica al Regne Unit per l'actuació de la policia i la fiscalia, amb crítiques fins i tot del viceprimer ministre, Nick Clegg— l'Audiència Nacional arxivarà el procediment obert contra el matrimoni, amb l'informe favorable de la fiscalia. Els King, que havien de comparèixer aquest dimecres a l'Audiència Nacional, no hauran de fer-ho. Tots dos han abandonat la presó aquest mateix dimarts a la nit i es podran reuni amb el nen, que es troba ingressat a l'Hospital Matern Infantil de Màlaga.

Segons han explicat els dos al jutge encarregat de tramitar l'euroordre, volen que el seu fill rebi un tractament alternatiu que podrien subministrar-li als Estats Units o a la República Txeca. Es van desplaçar a Espanya amb el menor amb la intenció de vendre una propietat i obtenir els ingressos suficients per sufragar el tractament per al nen. Ashya King ha estat, des de la detenció dels seus pares divendres passat, ingressat a l'àrea d'oncologia de l'hospital malagueny, acompanyat del seu germà Daniel, de 23 anys.

Brett i Naghemeh King, testimonis de Jehovà, es van negar durant la seva compareixença, aquest dilluns a l'Audiència Naciona,l a ser lliurats a les autoritats del seu país. El jutge Moreno va dictar aleshores la seva detenció judicial durant un màxim de 72 hores, en espera de rebre informes sobre el seu estat de salut.

Les autoritats britàniques van dicta-ne la cerca i captura sota l'acusació que el matrimoni està exercint crueltat sobre un menor de 16 anys. L'advocat de la parella, Juan Isidro Fernández, va destacar dilluns a la seva sortida de l'Audiència Nacional que el matrimoni, que té altres sis fills, "estima el nen profundament", i va avançar que els seus clients tenen la intenció d'interposar una querella criminal contra els metges britànics que el van atendre a Londres per denúncia falsa i calúmnies.