TRIBUNALS
Societat 14/09/2012

L'Audiència obre la porta a jutjar Albiol pels fullets xenòfobs

Laura Díaz-roig
2 min
Xavier García Albiol (PP) va associar els gitanos romanesos amb la delinqüència.

BARCELONA.El jutjat d'instrucció número 2 de Badalona havia arxivat el cas per segona vegada, però ara l'Audiència l'ha tornat a reobrir. Tot indica, doncs, que finalment l'alcalde de Badalona, el popular Xavier García Albiol, seurà al banc dels acusats per haver repartit, l'any 2010, uns fullets en què associava la delinqüència de la ciutat als gitanos romanesos.

"La invocació del dret a la llibertat d'expressió no pot servir de coartada per justificar qualsevol discurs que contingui menyspreus, ofenses i atacs a la dignitat o l'honor de persones o col·lectius", diu l'Audiència de Barcelona en la nova interlocutòria. Malgrat que el jutjat de Badalona havia considerat que no existia delicte ni en els fullets ni en les declaracions d'Albiol als mitjans, l'alt tribunal creu que és massa aviat per decidir-ho, i més tenint en compte que el mateix Albiol va reconèixer les paraules com a seves.

L'Audiència creu que les afirmacions de l'alcalde de Badalona no només representen un "atac a la dignitat personal i a l'honor" del col·lectiu de romanesos, sinó que, a més, són un missatge "clarament incitador a la discriminació i a l'odi" cap a ells pel sol fet de pertànyer a un col·lectiu. "Podria excedir de l'àmbit de la llibertat d'expressió", diu la interlocutòria, que considera les afirmacions innecessàries per traslladar a l'opinió pública una idea política determinada en matèria de seguretat ciutadana. SOS Racisme, que va ser qui va recórrer l'arxiu -dictat al juny-, es va mostrar ahir satisfeta per la resposta de l'alt tribunal, però va recordar que és només el principi del camí.

"Ni un pas enrere"

Albiol va assegurar ahir que no pensa fer "ni un pas enrere" i va destacar que les dades oficials mostren que "una nacionalitat que representa el 0,3% del cens acumula el 25% de les detencions". "Tenim un problema però sembla que no es pot dir", va lamentar el popular, que va recordar que "no estarà tan desencaminat" quan ha rebut un suport "aclaparador" dels ciutadans.

stats