Universitats
Societat 20/04/2012

L'Estat manté les mateixes beques universitàries però el Govern haurà de cobrir-ne l'encariment de preus

Els alumnes de fora de la UE hauran de pagar el 100% del cost de la matrícula universitària

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha anunciat aquest divendres que l'increment de preus en les taxes universitàries pel proper curs no reduirà el nombre de beques que s'atorguen als alumnes amb rendes més baixes, però seran les comunitats autònomes les que hauran d'assumir la pujada de preus d'aquests estudiants.

El consell de ministres ha aprovat avui l'augment de preus de les taxes universitàries fins a un màxim del 25% del cost de la plaça, en el cas de les primeres matrícules. Wert ha explicat que si els alumnes paguen ara, de mitjana, el 14,8% del cost, aquest increment fins al 25% haurà de ser assumit pels pressupostos de les autonomies en el cas dels alumnes que estan exempts de la matrícula.

Els llindars de rendes estipulats per a la concessió d'aquestes beques "no variaran" i, per tant, "aquells que tenien dret a beca abans seguiran tenint-lo ara", va puntualitzar Wert. Ara bé, va anunciar que es modificaran "els llindars de rendiment acadèmic" exigits per atorgar beques.

Entre es mesures de retallada universitària aprovades avui en un decret llei, tres d'elles a través de modificacions de la llei orgànica d'universitats (LOU), el ministre va explicar també que els alumnes de fora de la Unió Europea que no tenen residència a l'estat espanyol hauran de pagar a partir del proper curs el 100% del cost de la plaça universitària, que en el cas dels graus va xifrar en una quantitat mitjana de 6.300 euros.

Una hora lectiva més per als docents de centres públics i concertats

El mateix decret llei ha inclòs algunes modificacions de la llei orgànica d'educació (LOE) per establir la possibilitat d'incrementar fins a un 20% les actuals ràtios d'alumnes per aula quan sigui necessari. La reforma de la llei fixa també la nova jornada lectiva dels mestres i professors, que passarà a ser de 25 hores a primària (a Catalunya ara és de 24) i de 20 a secundària (a Catalunya és de 19).

"Per primer cop aquest règim s'imparteix amb caràcter bàsic i és aplicable tant a centres públics com a privats concertats", ha afegit el ministre. El decret inclou també la resta de mesures anunciades, com la no-substitució de les baixes de docents abans dels deu dies o la recomanació de reduir els graus universitaris amb pocs alumnes, entre d'altres.

stats