Societat 03/05/2013

L'estat espanyol cau 9 posicions en el rànquing de països amb més llibertat de premsa, segons 'Freedom House'

L'informe anual afirma que hi ha un retrocés general de la llibertat de premsa al món, en part, a causa de la crisi econòmica

Ara
2 min
Freedom House: informe sobre la situació de la llibertat de premsa el 2012 al món

BarcelonaAl 2012 hi va haver al món menys llibertat de premsa que el 2011. Així ho afirma l'informe anual de 'Freedom House' sobre la llibertat de premsa, que conclou que malgrat algunes millores en territoris com Birmània o l'oest africà, en general, al 2012 hi ha hagut un retrocés a causa d'una "repressió més sofisticada" per part dels "règims autoritaris", les "amenaces" d'actors no estatals –com els "islamistes radicals i el crim organitzat"– i els efectes de la crisi econòmica en els mitjans de comunicació.

En aquest últim grup hi ha l'Estat espanyol, que retrocedeix del país número 43 amb més llibertat de premsa al 52, empatat amb Cap Verd i l'illa oceànica Kiribati. L'informe afirma que a l'Estat, les "retallades de personal i el tancament de mitjans de premsa" han perjudicat "la capacitat dels mitjans de comunicació per dur a terme la seva funció de vigilància i mantenir els ciutadans informats adequadament". L'estat espanyol es converteix així en el quart estat amb menys llibertat de premsa a Europa occidental, només al darrere de Turquia, Grècia i Itàlia.

En concret, l'informe destaca la situació de Grècia, que passa de ser catalogat el 2011 com un país amb premsa lliure a parcialment lliure el 2012 a causa d'un increment de la "intimidació als periodistes", retallades i un augment "d'un ambient hostil en l'àmbit legal, econòmic i polític".

Pel que fa al rànquing mundial, Corea del Nord i Turkmenistan són els dos països amb menys llibertat de premsa d'un total de 197 analitzats. A la primera posició empaten Noruega i Suècia, seguits de Bèlgica i Finlàndia i els Països Baixos.

En els pròxims dies 'Freedom House' detallarà la situació de la llibertat de premsa a cada país, entre altres, a l'estat espanyol.

stats