L'Estat bat un nou rècord amb 65 milions de turistes estrangers el 2014

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha destacat que es tracta d'un 7,1% més que en l'exercici anterior

L'estat espanyol va superar el 2014, per segon any consecutiu, el rècord d'arribades de turistes internacionals després d'assolir la xifra de 64.990.000, un 7,1% més que en l'exercici anterior, segons ha anunciat aquest dijous el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria. 2014 ha estat el millor any de la història del turisme a l'Estat, ha destacat Sòria, i ha afegit que entre gener i desembre de l'any passat es van comptabilitzar 4,3 milions de turistes estrangers addicionals.

El ministre ha posat èmfasi en el fet que aquestes dades no només consoliden Espanya com a tercera potència mundial en arribades, per darrere de França i els EUA i per davant de la Xina, sinó que superen les expectatives de la mateixa Organització Mundial del Turisme (OMT), que esperava un creixement per a Europa d'entre un 4% i un 4,5%. Per primera vegada en la història Espanya va experimentar un repunt interanual en el volum de turistes internacionals superior al 7%, i fins ara la pujada més important era la del 6,6% que es va registrar el 2005 i el 2011, segons ha apuntat el titular d'Indústria en roda de premsa. També desembre va suposar el rècord de la sèrie històrica per a aquest mes, amb 3.260.000 turistes internacionals, dada que representa un augment interanual del 5,6%, o 196.909 persones més.

Així mateix, les estimacions apunten que la despesa total realitzada pels turistes que van visitar l'Estat el 2014 s'acostarà als 63.000 milions d'euros, enfront dels 59.000 milions de 2013. El ministre ha afegit que tant la despesa mitjana diària com la mitjana per turista es van mantenir el 2014 en nivells similars als de l'any precedent. 2014 ha estat l'any clau de l'inici de la recuperació de l'economia espanyola i el turisme "està sent, sens dubte, un dels sectors reals de l'economia clau per a aquesta recuperació", ha subratllat Soria.

Recuperació del mercat nacional i creixement sostingut dels mercats emergents

El sector turístic va generar aproximadament 65.000 noves afiliacions a la Seguretat Social el 2014, fet que suposa un repunt del 3,4% sobre el tancament de l'any anterior. Les previsions per al 2015 apunten que el turisme espanyol està davant d'una etapa molt bona i no només gràcies a la demanda estrangera, sinó que també s'està confirmant la recuperació del mercat nacional.

Pel que fa als visitants internacionals, però, el Regne Unit va ser el principal mercat emissor, amb 15 milions de turistes, un 4,7% més, seguit de França i Alemanya, amb un volum molt similar, de 10,6 milions –un 11,3% més– i 10,4 milions de visitants –un 5,7% més–, respectivament. Els mercats que van experimentar les variacions interanuals més importants van ser Bèlgica, amb un 16,4%, Itàlia, amb un 14,6%, i Portugal, amb un 11,7% més.

Els mercats emergents han continuat augmentant, encara que des de nivells més baixos que els emissors convencionals, entre els quals Rússia ha patit un descens important, del 10,3%, per la devaluació del ruble i la caiguda del consum, segons ha afegit Soria.

Creix l'ús de l'allotjament no hoteler

L'allotjament hoteler va ser triat per més de 41 milions de turistes internacionals (63,2% del total), amb un avanç del 5,1%, mentre que el no hoteler va tenir un increment del 10,8%, i va aconseguir, amb 23,9 milions de persones, una quota del 36,8%.

El sector vincula el creixement de l'allotjament no hoteler amb l'ús d'habitatges particulars, que, segons Soria, és una pràctica creixent i un segment de demanda creixent per part de turistes, de manera que ha de ser regulat, fonamentalment perquè no hi hagi competència deslleial amb els establiments hotelers, que són la major part de l'oferta.

Catalunya s'endú el 25,9% d'arribades

Catalunya, Canàries i Balears van tenir el volum més elevat de turistes estrangers el 2014, i van concentrar el 60% del total de les arribades al país. Catalunya, amb un pes del 25,9% sobre el volum total d'arribades, va rebre 16,8 milions de turistes estrangers, un 7,6% més, mentre que les Canàries van rebre 11,5 milions, un 8% més, i Balears, 11,4 milions, un 2,8% més.