Publicitat
Publicitat

L'Hospital Vall d'Hebron tracta 1.400 malalts de càncer en base a les seves alteracions genètiques

Administren fàrmacs innovadors que poden arribar a curar malalts sense possibilitats

La Unitat d'Investigació en Teràpia Molecular del Càncer (UITM) de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha atès des que es va inaugurar l'any 2010 un total de 1.400 pacients que no havien respost bé a les teràpies tradicionals. Tots ells han rebut un tractament "personalitzat" en funció de les alteracions genètiques dels seus tumors. A diferència dels tractaments ordinaris, aquesta unitat busca alteracions moleculars dels tumors, el que implica una "subtificació" dels càncers més freqüents -pit, pulmó i còlon, entre d'altres-, i també aplica una tecnologia que analitza aquestes modificacions genètiques a la sang dels malalts.

En roda de premsa aquest dilluns, el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, i el director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i cap del servei d'Oncologia, Josep Tabernero, han fet balanç de la UITM, que es va començar a gestar el 2007 però que es va crear el 2010. Segons Tabernero, la unitat és "innovadora" perquè administra tractaments que encara no estan comercialitzats però que tampoc són purament experimentals. Aquests fàrmacs experimentals tenen un efecte molt gran sobre els pacients, ja que persones que no tenien cap possibilitat de sobreviure s'han arribat a curar: "Malalts que abans es morien en sis o vuit mesos ara són supervivents i viuen molts anys. Això és una realitat", ha celebrat el doctor.

Una mostra d'aquesta personalització, que representa el "futur" del tractament del càncer i altres malalties, és que el 2013 la unitat va elaborar un total de 75 estudis clínics i va tractar 345 malalts, el que suposa una forma de treballar que permet atreure talent i inversió d'empreses biotecnològiques i farmacèutiques, ha detallat Tabernero. La selecció dels pacients es realitza de forma telemàtica, sense necessitat que el malalt s'hagi de desplaçar a l'hospital, i es decideix en funció de si l'alteració molecular del càncer que pateix té possibilitats de rebre algun tractament.

El càncer és la primera causa de mort de persones entre 35 i 70 anys. Un de cada dos homes i dues de cada tres dones a desenvoluparan un tumor en la seva vida, i dels 208.000 casos diagnosticats cada any a Espanya, 103.000 moren per aquesta causa, ha recordat Tabernero. Malgrat l'augment progressiu dels casos, la mortalitat ha disminuït, ha recordat l'especialista, que també ha destacat la importància del diagnòstic precoç i la personalització per lluitar contra la malaltia.

Giró, per la seva banda, ha manifestat que un dels objectius estratègics de la fundació La Caixa és "contribuir a garantir el dret a la salut", i ha avançat que signarà un conveni per als pròxims cinc anys dotat amb 1,2 milions d'euros per a aquesta unitat, en la qual fins ara ha invertit 7 milions d'euros.

La roda de premsa ha comptat també amb la presència d'alguns dels pacients que ha tractat la unitat en els últims quatre anys. La pacient extremenya Sonia Sánchez, de 39 anys i amb una filla de set, que actualment viu a Barcelona i patia un tumor cerebral, ha explicat que li van diagnosticar el càncer en 2009 i va passar per tres operacions fins que va entrar a la UITM, on es sotmetre a un nou tractament que l'ha curat.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de