Societat 13/03/2012

L'ICS condemnat a pagar 300.000 euros a una dona que va fer 150 visites a urgències

Un diagnòstic la qualificava d'"hipocondríaca". La pacient va rebre dotzenes de diagnòstics erronis

Efe
2 min

BarcelonaEl jutjat contenciós administratiu número 17 de Barcelona ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) a indemnitzar amb 300.000 euros una dona que va acudir durant 19 anys 150 vegades a urgències per molèsties al ventre.

La pacient va ser intervinguda quirúrgicament d'una lligadura de trompes el 1984 i "a partir d'aquella intervenció es va veure afectada de forma continuada d'insofribles dolors" durant 19 anys fins que en una clínica privada se li va detectar un prolapse uterí i se li va practicar una histerectomia vaginal, segons consta a la sentència.

El 2003 va ser definitivament donada d'alta després de més de 150 visites a centres hospitalaris, on se li va diagnosticar dismenorrea, cistitis, àlgies pelvianes, salpingitis i infecció per 'Escheria coli', entre altres malalties.

La sentència destaca especialment el diagnòstic d'una secció especialitzada en aparell digestiu que la va qualificar com una "hipocondríaca molt accentuada amb cancerofòbia".

La resolució judicial planteja que si els patiments d'adenomiosi quística es detecten mitjançant "tres proves mèdiques que semblen de la màxima simplicitat" com són l'exploració física, l'ecografia i l'estudi urodinàmic, "resulta absolutament incomprensible que durant 19 anys ni es detectés la malaltia ni es tractessin les conseqüències".

D'aquesta manera considera que "es compleixen tots els requisits per a la reclamació de responsabilitat patrimonial" amb el pagament de 300.000 euros més els interessos des de l'1 de desembre.

L'ICS haurà d'abonar, a més, tots els costos causats a l'administració demandada, tot i que disposa de quinze dies des de la sentència judicial (1 de març) per interposar un recurs d'apel·lació.

L'ICS, per la seva banda, nega qualsevol responsabilitat patrimonial "per inexistència de culpa o negligència, ja que sempre es va considerar que l'aparell genital de la pacient era normal", de manera que se li van atribuir "problemes psicosomàtics", segons consta en la sentència.

stats