L'OMT considera "alarmant" que la UE plantegi restringir els visats russos

El 2013 es va tancar amb un augment del 5% de turistes a tot el món

El secretari general de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), Taleb Rifai, ha alertat aquest dilluns de les conseqüències negatives que tindria la restricció de visats russos que han plantejat els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) com a resposta a l'escalada militar russa a Ucraïna.

Rifai ha assenyalat que encara és aviat per valorar les conseqüències que pot tenir la crisi a Ucraïna sobre el turisme, tot i que "la cosa més alarmant són les peticions de restricció de visats russos", segons ha afirmat en un esmorzar a Barcelona.

Ha considerat que és comprensible i legítima qualsevol acció política que decideixin els governs, però ha subratllat que no hauria de tenir conseqüències sobre la llibertat de moviment dels ciutadans, i ha avisat que qui sortirà perjudicat serà Europa: "Danyarà a tothom, sobretot als que imposin les restriccions".

"Si van menys russos a les Canàries, puc predir què passarà. O a Balears o a Barcelona", ha avisat Rifai, que també ha remarcat que en altres països del Mediterrani com Grècia estan aterroritzats sobre aquestes possibles restriccions de visats russos.

 Rifai ha assenyalat que un dels principals problemes que té el sector turístic ara mateix a escala mundial són les "pràctiques arcaiques" i més pròpies dels anys 80 que encara existeixen en certes ambaixades a l'hora de gestionar els visats, cosa que provoca que certs turistes no surtin del seu país o els voltants per dificultats burocràtiques.

El segon obstacle més greu, segons Rifai, és la fiscalitat, ja que ha assegurat que es creen impostos que graven el turisme només pensant a resoldre problemes econòmics presents i sense pensar en el mitjà i llarg termini.

"No podem fiscalitzar els viatges com si fossin cigarros. Estem matant la gallina dels ous d'or", ha alertat Rifai en un esmorzar-col·loqui del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, i ha reiterat que el turisme és un dels sectors econòmics que més contribuirà al desenvolupament mundial.

Creixement del 4,5%

Ha constatat que el 2013 hi va haver 1.087 milions de turistes al món, fet que suposa que una de cada set persones va fer un viatge internacional i cosa que representa un creixement del 5%, i ha augurat que aquest any l'augment serà del 4,5%.

Rifai ha remarcat que el turisme ha de ser considerat com un sector motor de l'economia, ja que ha lamentat que en alguns casos encara "no es tracta com un sector seriós", i ha posat de manifest que és la tercera indústria del món en generació de beneficis i que una de cada onze persones del món té un treball directament relacionat amb aquest sector.