Societat 21/11/2011

L'ONU relaciona desastres naturals i canvi climàtic

Marta Bausells
2 min

BARCELONALes temperatures a tot el planeta són cada cop més extremes, i el canvi climàtic provocat per l'home hi té una clara influència. Aquesta és una de les conclusions del grup d'experts del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) reunit aquests dies a Kampala (Uganda). L'informe resultant de la trobada, aprovat per més de 190 països, també relaciona l'augment dels gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera amb alguns desastres naturals com inundacions o sequeres, que s'espera que empitjorin en les pròximes dècades.

El Panell, que es troba periòdicament per avaluar els desenvolupaments en la recerca del canvi climàtic, ha redactat un informe en què sosté que les emissions de gasos d'efecte hivernacle relacionades amb l'activitat humana han dut temperatures diàries més extremes a tot el món, tant les màximes -que han pujat- com les mínimes -que han baixat-. "Molt probablement -diu el document- la longitud, freqüència i intensitat de les onades de calor continuarà creixent a la majoria de les regions", i hi ha proves que les sequeres s'intensificaran les pròximes dècades en zones com el sud d'Europa i la regió mediterrània. L'informe també vincula a aquests gasos l'augment de les precipitacions fortes i de les inundacions costaneres -per un augment del nivell del mar, sobretot-, tendències que augura que és probable que s'intensifiquin al llarg del segle XXI.

Influència humana

També apunta que "és probable" que augmenti la freqüència de dies càlids i la velocitat del vent en els ciclons tropicals. El Panell, però, no s'ha volgut mullar a l'hora de relacionar la influència humana i les inundacions interiors, o fenòmens com els huracans o tornados, qüestions al voltant de les quals la comunitat científica encara està dividida.

Alhora, la vulnerabilitat humana a aquests fenòmens també s'espera que incrementi per causa de l'augment de la població i de les decisions errònies en la prevenció de riscos, com la urbanització desordenada en zones costaneres sense estudis previs.

L'informe arriba poc abans de l'inici de la Conferència sobre Canvi Climàtic de l'ONU que tindrà lloc a Durban (Sud-àfrica).

stats