Societat 24/08/2011

L'UCE recrea els Països Catalans en petit format

Roger Tugas
1 min
L'UCE recrea els Països Catalans en petit format

PradaLa Universitat Catalana d'Estiu clou avui la seva 43a edició i acomiada de nou Prada (Conflent) després de vuit dies de jornades de formació i debat acadèmic, oci i relacions personals, passarel·les de polítics i espectacles de tot tipus. Més de 1.600 persones -759 de les quals, alumnes- d'arreu dels Països Catalans i de totes les edats han conviscut als peus del Canigó en una peculiar bombolla de catalanisme desacomplexat. A partir d'aquesta tarda, el retorn a la realitat serà dura per a alguns i motivadora per a uns altres, però la valoració dels assistents és positiva i la majoria hi volen tornar. I ho fan.

Les notables rebaixes pressupostàries no s'han notat en la qualitat de conferències o infraestructures, però els assistents tornen a valorar sobretot l'apartat humà de l'espai i la possibilitat d'aïllar-se de l'anormalitat quotidiana pròpia d'una nació sense estat. I això no té preu.

Tot i això, el rector de l'UCE, Jordi Sales, va acceptar ahir que la retallada ha afectat especialment el nombre de beques atorgades i, per això, s'ha reduït el nombre d'assistents joves -els menors de 25 anys han suposat una quarta part del total, menys que altres anys-. Igualment, la representació balear també s'ha vist minvada per la falta d'ajudes i ha representat un 15% del total. Per contra, sis de cada deu persones provenien del Principat i en uns percentatges similars lleugerament inferiors al 10% se situaven els assistents de la Catalunya Nord, del País Valencià i d'altres territoris com Andorra, l'Alguer o la Franja. En aquesta línia, enguany menys gent ha completat els vuit dies d'estada, però Sales assegura que la localització a Prada està garantida per als pròxims anys.

stats