Societat 01/12/2011

La Xina alerta sobre l'expansió del VIH entre les persones grans

Actualment, els infectats de més de 60 anys representen un 8,9% del total, mentre que fa cinc anys eren només el 2,2%

Efe
2 min
xina sida

PequínLes autoritats sanitàries estatals xineses han aprofitat el Dia Mundial contra la Sida per alertar sobre la ràpida extensió del VIH en un col·lectiu que, fins ara, no havia rebut una especial atenció: el de la tercera edat.

D'acord amb un estudi del Centre de Control i Prevenció de Malalties de la Xina, publicat en ocasió del dia internacional, el nombre de seropositius més grans de 60 anys al país ha pujat de 483 a 2005-3031 el 2010, i representen un 8, 9% del total, quan fa un lustre eren el 2,2%.

Per què la gent gran?

D'acord amb el responsable de prevenció de la sida d'aquest centre, Wu Zunyou, moltes de les persones de la tercera edat que contrauen la sida són homes jubilats, molts d'ells vidus, que acudeixen a la prostitució i no utilitzen preservatius.

"A causa de la millora de les condicions de vida i les millores sanitàries, el període d'activitat sexual de la gent gran s'ha prolongat", de manera que la gent gran s'ha consolidat com a grup de risc de contraure el virus o desenvolupar la malaltia, explica Wu.

Les xifres del país

Segons xifres del ministeri de Salut xinès, al país hi ha 780.000 seropositius, dels quals 154.000 han desenvolupat la malaltia.

Aquest any les morts per sida ascendiran a 28.000 al país, una xifra que suposa una reducció del 60% respecte a la de 2010.

Les mateixes autoritats reconeixen, però, que les xifres oficials poden ser molt menors que les reals. Algunes organitzacions internacionals parlen de milions d'afectats a la Xina, ja que a causa del desconeixement de la malaltia moltes persones són portadores del VIH sense saber-ho, i en algunes zones rurals, la malaltia és un tabú que alguns oculten.

La medicina tradicional aplicada al VIH

"La medicina tradicional xinesa ha jugat un paper molt important a alleujar símptomes com la febre, la fatiga, la tos o la pèrdua de gana", assegura el subdirector del , Wang Jian, que defensa que en els pacients tractats la progressió de les cèl·lules infectades és més lenta.

Una malaltia "d'estrangers"

La Xina va registrar el primer cas de sida el 1985, encara que durant dècades el govern comunista la va considerar una malaltia "només d'estrangers" i li va donar l'esquena. Això va propiciar l'augment de les infeccions, especialment en insalubres negocis de compravenda de sang en zones pobres.

En l'última dècada, Pequín ha canviat l'actitud cap a la malaltia, sobretot amb campanyes publicitàries de prevenció i contra la discriminació de seropositius, que durant anys van patir una gran marginació social.

Alguns dels signes que han mostrat un canvi d'actitud han estat l'aixecament, el 2010, de la prohibició d'entrada de seropositius estrangers a la Xina (una norma polèmica que va estar en vigor una dècada) o, l'any 2003, la reunió de Wen Jiabao, el primer ministre del país, amb malalts de sida en una clínica.

stats