Societat 17/10/2011

El propietari de l'helicòpter estavellat a Torallola culpa el pilot el primer dia de judici

P. M. Sáenz de Maturana afirma que aquella aeronau "no s'havia d'utilitzar per a passatgers" i que el vol no s'havia autoritzat

Ara
1 min

BarcelonaEl judici sobre l'accident aeri d'un helicòpter a Torallola, al Pallars Jussà, en el qual van morir vuit persones el juny de 2002, ha començat amb la declaració dels quatre acusats. L'administrador de l'empresa propietària, Pedro María Sáenz de Maturana, n'ha responsabilitzat el pilot de l'aparell. Concretament, ha dit que l'helicòpter "no havia d'utilitzar-se per a passatgers" i que el vol no s'havia autoritzat. La fiscalia sol·licita per a cada acusat una pena de cinc anys i nou mesos de presó, i acusa l'empresa d'haver reconstruït l'aeronau sense autorització ni habilitació per fer-ho.

Aquest cas havia de ser jutjat el febrer d'enguany però es va suspendre perquè es va sol·licitar que el ministeri de Foment fos citat com a responsable civil subsidiari, ja que es va considerar que era el responsable que aquell helicòpter estigués en funcionament.

En aquell sinistre, hi van perdre la vida els vuit passatgers que hi viatjaven: tècnics de Fecsa-Endesa, dos funcionaris del departament d'Indústria i també la delegada d'Indústria de la Generalitat a Lleida. Tots els ocupants anaven a fer una revisió del cablejat elèctric a la zona del Pirineu.

Segons l'informe d'Aviació Civil, la causa del sinistre va ser una sobrecàrrega estàtica per ruptura dúctil. Això significa que l'helicòpter va estar en funcionament a massa potència durant un temps superior al que podia resistir.

stats