ALIMENTACIÓ BIOLÒGICA
Societat 19/05/2012

L'agricultura ecològica resisteix la crisi

El sector ecològic ha crescut un 20%. En els últims anys cada cop més pagesos i ramaders han apostat per aquesta opció. Tot i això, la Generalitat ha decidit retirar les subvencions al sector.

Thaïs Gutiérrez
3 min
LES HECTÀREES DE CULTIUS ECOLÒGICS CONTINUEN CREIXENT
 La superfície ecològica de Catalunya està dominada per la vinya -com aquests terrenys al Penedès-, que suposen actualment 5.300 hectàrees. El creixement de la vinya ecològica ha tingut un gran impacte en aquest sector. Durant l'exercici del 2011, el nombre de cellers va créixer un 25%.

BARCELONA."L'agricultura ecològica només suposa avantatges per a l'agricultor", assegura Josep Maria Albet i Noya, el representant de la quarta generació d'una família de viticultors que actualment ostenta el càrrec de president del Consell Regulador del Penedès. El 100% de les terres d'Albet i Noya són de cultiu ecològic. És tot un pioner en aquest camp: va començar fa 34 anys. Albet exposa que aquest tipus de cultiu és molt positiu, tant per a l'agricultor com per al consumidor final, i és un exemple més dels molts agricultors i ramaders que a Catalunya s'estan passant al sector ecològic. Tot i que només ocupa un 5% de la superfície agrària útil de Catalunya, ha crescut molt en els últims anys. El nombre d'operadors del sector va augmentar el 2011 un 17%, els productors un 20% i els comercialitzadors un 17%, segons xifres del departament d'Agricultura.

Daniel Valls, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), valora molt positivament aquestes xifres i assegura que les previsions de futur són encara més bones perquè "hi ha molt camí per recórrer i situar-nos al nivell dels altres països europeus". Però ara s'han trobat amb un nou obstacle: la Generalitat ha retirat aquest any la subvenció que donava al CCPAE -138.000 euros- i les ajudes que durant cinc anys donava als agricultors i ramaders que es passaven al sistema ecològic. "És una mala notícia per al sector", reconeix Valls amb preocupació, perquè aquestes ajudes eren molt importants, sobretot per als agricultors petits que començaven. Tanmateix, Valls no considera que això suposi una caiguda important dels nous operadors. Emili Aguilera, el responsable d'agricultura i ramaderia ecològica d'Unió de Pagesos, també creu que "és molt greu" la retirada d'ajudes, sobretot "en un sector que s'està comportant tan bé durant la crisi" però entén que això no canviarà el panorama. "Les xifres són molt bones", puntualitza Aguilera. Explica que el principal motiu pel qual la gent s'està passant al sector ecològic són els "problemes que està patint el sistema de producció convencional". "Els productors són poc autònoms a l'hora de posar preus perquè estan molt lligats pels preus que marquen les empreses distribuïdores; a més, el conreu segueix unes pautes molt estrictes i això esgota la terra i el pagès té poc marge de decisió", afirma Aguilera. Segons Unió de Pagesos, aquest fet ha conduït molts agricultors i ramaders a canviar al cultiu ecològic "perquè hi veuen possibilitats de fer més negoci i perquè saben que seran més amos de la seva feina, més sostenibles i podran controlar més els preus, tenint en compte les sortides que ofereix la venda directa".

Més compradors locals

Per ara de tot el que es produeix a Catalunya un 30% es comercialitza a l'estranger. Segons Valls, és una xifra "raonable", tenint en compte que fa anys era molt superior. "La demanda dels consumidors catalans ha anat creixent en els últims anys de manera continguda, però constant". El perfil del comprador d'aliments ecològics, segons el Baròmetre de Consum Ecològic del 2010 -l'últim any del qual es tenen xifres-, indica que gairebé un 40% dels compradors són homes que majoritàriament tenen entre 16 i 49 anys. Un 45% són universitaris i un 43% tenen un poder adquisitiu alt o mitjà alt. El principal motiu pel qual compren aquests aliments -en un 50% dels casos- és la salut, i el segon és la qualitat. "En els últims anys els consumidors han començat a prioritzar una dieta sana per sobre d'altres coses, cada vegada hi ha més gent que vol cuidar la seva salut a través del que menja i, alhora, no vol perjudicar el medi ambient", apunta Valls.

stats