En breu
Societat 16/07/2012

L'ajust de Rajoy elimina les bonificacions als peatges

Ignasi Pujol
1 min
L'ajust de Rajoy elimina les bonificacions als peatges

S'esperava que el pla d'ajust del govern de Mariano Rajoy pogués introduir novetats en la política de peatges. El ministeri de Foment fa mesos que treballa en la possibilitat d'introduir peatges tous a les autovies de l'Estat com a fórmula per incrementar els ingressos. Ara bé, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de dissabte, on es plasmaven les mesures aprovades pel consell de ministres de divendres, hi figurava una sorpresa que va desconcertar tothom. I principalment la Generalitat.

El text anunciava la derogació d'un decret llei que obligava l'Estat a retornar a les comunitats autònomes un 7% dels ingressos dels peatges perquè poguessin bonificar-los. A Catalunya, això tenia impacte, especialment, en alguns peatges de l'àrea metropolitana de Barcelona, que oferien descomptes o fins i tot eren gratuïts per als que hi passaven molt sovint o per als cotxes amb molts ocupants o poc contaminants.

El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Damià Calvet, va publicar ahir un seguit de tuits en què lamentava aquesta eliminació, i assegurava que "sense aquest retorn a Catalunya del 7% dels ingressos, difícilment podrem aprofundir en l'actual sistema de descomptes". El BOE assegura que en els últims cinc anys l'Estat ha transferit 1.298 milions d'euros per aquesta via, i que "les circumstàncies han canviat".

stats