Societat 08/06/2011

L'alcalde de Lleida destaca que la sentència sobre el burca del TSJC avala el discurs de la Paeria sobre integració

L'associació musulmana Watani es mostra contrària a la sentència i ja ha anunciat que la recorrerà davant el Suprem

Acn
3 min

LleidaL'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha expressat la satisfacció de l'equip de govern de la Paeria despré de conèixer la sentència del TSJC avalant l'ordenança municipal de civisme i convivència de la ciutat, ordenança que prohibeix el burca, el nicab o qualsevol peça de vestir que cobreixi integrament el rostre en edificis municipals. Per Ros la sentència del TSJC dóna la raó al discurs polític des de la Paeria en matèria d'integració el qual defensa que diferents pràctiques religioses "no poden anar contra valors arrelats en la nostra societat com pot ser la igualtat home-dona". Per la seva banda, l'entitat musulmana Watani ja ha anunciat que recorrerà la sentència davant el Tribunal Suprem.

Per Ros, la sentència té una "transcendència importantíssima" perquè avala una política i un discurs defensat per la Paeria i desenvolupat dins el procés d'integració a la cultura i a la societat catalana, espanyola i europea de ciutadans vinguts d'altres països i cultures. Segons l'alcalde de Lleida, aquest discurs "està basat en uns valors que nostra societat té i que transcendeixen les cultures perquè estan més desenvolupats que les aportacions culturals que es poden fer des dels diferents indrets".

Així, ha remarcat que "el procés d'integració de la immigració ha d'incorporar aportacions culturals però ha de partir de la base que els valors que la nostra societat ha incorporat i pels quals ha lluitat durant molts segles són valors desenvolupats i que s'estronquen en la història clàssica i en valors socials i en aportacions de diferents cultures i revolucions com ara la francesa que hem tingut en la nostra societat, com ara els d'igualtat, tolerància, solidaritat o la democràcia, molt arrelats a la nostra societat".

"Diferents pràctiques no poden anar contra valors arrelats a la nostra societat com pot ser la igualtat home-dona", ha defensat. En aquest sentit, el paer en cap ha destacat els antecedents jurídics del la sentència quan fa esment al Tribunal Europeu dels Drets Humans quan afirma que "el burca portat exclusivament per dones resulta difícilment conciliable amb un dels valors i dels principis irrenunciables a la nostra societat".

Ros també ha remarcat que la sentència recull clarament un principi "importantíssim" que entra en l'autonomia municipal ja que deixa clar que els ajuntaments poden regular l'espai públic municipal sense necessitat que una llei especifica ho avali. "Introdueix un element important com és la visió progressista sobre la seguretat i l'ordre públic quan parla que s'han d'orientar a la tranquil·litat i a la seguretat del ciutadà en l'espai públic", ha afegit.

Des de la Paeria entenen que la sentència feta pública avui pel TSJC suposa l'anul·lació immediata de la suspensió cautelar que el mateix tribunal havia establert contra l'ordenança de civisme, fent que aquesta estigui "plenament en vigor", a partir de la sentència emesa avui. Tot i això, Àngel Ros ha remarcat que la voluntat de l'ordenança no és el de sancionar a cap dona si no "deixar clar a la societat els principis fonamentals que ratifica la sentència, com el d'igualtat que estan per damunt de costums i pràctiques religioses".

L'associació Watani anuncia que recorrerà la sentència al Suprem

L'associació Watani ja ha anunciat que recorrerà la sentència del TSJC directament davant del Tribunal Suprem. El president de l'entitat, Mourad El Boudouhi, s'ha mostrat en desacord amb una resolució que "va en contra de la llibertat de qualsevol persona, en especial de la dona musulmana que ha expressat lliurement una forma per expressar la seva religió com és amb l'ús del vel integral".

Tot i això, des de l'associació Watani no ho entenen de la mateixa manera que la Paeria i consideren que en els deu dies que tenen per recórrer la sentència, fins que aquesta no sigui ferma. La suspensió cautelar de l'ordenança municipal que prohibeix el vel integral en edificis municipals es manté encara en vigor.

El 12 de gener, el TSJC va suspendre cautelarment l'acord de l'Ajuntament de Lleida de prohibir el burca, el nicab i altres peces de roba que tapin la cara de forma integral als edificis municipals de la ciutat arran del recurs que va presentar contra l'acord del Ple municipal presentat l'associació musulmana Watani i que ara ha estat rebutjat.

La prohibició del burca va ser aprovada per la Paeria amb els vots de PSC, CiU i PP el 8 d'octubre del 2010 i va entrar en vigor el 9 de desembre. D'aquesta manera, Lleida es va convertir en el primer municipi de Catalunya i de l'Estat que implantava aquesta prohibició.

stats