Societat 25/06/2012

L'alcalde de Rasquera confirma que plegarà en un any, un cop hagi fet "madurar" el projecte de plantació de cànnabis

Bernat Pellisa creu que la seva marxa aportarà "cohesió" al municipi i "credibilitat" a la iniciativa, que s'enfronta a les investigacions i plets de diversos organismes estatals

Acn
4 min
L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa

BarcelonaDiu que té coll avall que ha de plegar i que les pròximes festes majors del poble, a principis del pròxim mes d'agost, seran ja les seves últimes al càrrec. Abans, però, l'alcalde de Rasquera (Ribera d'Ebre), Bernat Pellisa, explica en una entrevista a l'ACN que s'ha proposat deixar encarrilat el projecte de plantació de cànnabis amb l'associació d'autoconsum ABCDA, que ha posat el municipi al mapa.

Per aconseguir-ho, el consistori ha de fer front a l'ofensiva de les autoritats estatals, que han demanat judicialment suspendre de forma cautelar el conveni i l'empresa pública creada per estudiar el cànnabis, a més d'investigar la concessió del crèdit d'Hisenda per pagar proveïdors amb l'aval de la plantació. "Vaig donar la meva paraula que si no obtenia el 75% dels suports marxaria i ho faré. Amb pausa, tranquil·litat i un projecte molt engrescador per al poble. Ha d'estar prou madur per tirar endavant. A més, la meva marxa pot generar més cohesió al municipi, que és el que necessita", argumenta l'alcalde en una conversa que té lloc a l'ermita de Sant Domènec. "He d'apartar-me per donar credibilitat al projecte. Hi ha gent que no ho entén i que no ho voldria perquè m'aprecien, però ho entendran", ha afegit, tot reiterant, d'altra banda, que ha sigut víctima d'una "persecució política".

Malgrat això, el projecte del cànnabis ha convertit Pellisa en un rostre popular allà on va i ha escampat el nom de Rasquera arreu: va ser un dels convidats estrella a la inauguració del Museu del Cànnabis de Barcelona i aviat participarà en una conferència en el festival 'reggae' més important d'Europa. "Rasquera s'ha fet un nom i ha explicat el seu projecte. La gent del poble s'ho ha de creure: hi ha possibilitats", no deixa de repetir. Al seu poble continua comptant amb una legió d'incondicionals, però també amb un bon grapat de detractors.

Conscient, en aquests moments, que ha portat "fins al límit" la capacitat del consistori per obrir el meló del debat del cànnabis i treure tallada econòmica del seu creixement, comença a pensar en el seu futur lluny de l'alcaldia. "Tinc ganes que aquestes festes majors siguin les meves últimes a l'alcaldia, que seran les desenes. Sempre m'he marcat les festes com un moment clau per donar la cara davant la població", subratlla.

"No donaven un duro per nosaltres"

La seva idea, sosté, passa per donar un impuls definitiu al projecte abans de marxar –juntament amb l'aprovació del nou pla d'ordenació urbanística municipal pendent d'aprovar–, deixar-lo encarrilat, per a més enllà de la fi del seu mandat, sense deixar de recordar que va obtenir un 57% del suport dels veïns a la consulta del passat abril. Creu que el model es pot "extrapolar" a d'altres municipis, més encara en un context de "crisi brutal, rescat financer i crisi de valors". "Molta gent no donava res per nosaltres i després de quatre mesos encara estem vius. Han sigut temps difícils, hem tingut l'incendi pel mig", reflexiona.

No serà fàcil continuar endavant, ha reconegut. Mentre la Fiscalia continua investigant el projecte, l'Advocacia General de l'Estat va interposar un contenciós administratiu als jutjats de Tarragona contra l'acord de ple que va aprovar el conveni amb l'ABCDA i la creació de l'empresa municipal Rasquerana de Recerca i Interpretació de la Varietat Vegetal Cànnabis Sativa L (RRICA), que havia d'emparar legalment la plantació. Més i tot, han demanat al jutge, com a mesures cautelars, que deixi en suspens l'efectivitat d'aquests acords. L'Ajuntament ha defensat ja la seva posició recorrent aquesta petició davant el tribunal. "Jurídicament és viable, però és un tema que va més enllà de les nostres competències", apunta Pellisa.

Hisenda i "l'efecte Rasquera"

Durant les darreres setmanes, també el ministeri d'Hisenda hauria posat sota la seva lupa el projecte del cànnabis. El consistori va aconseguir que l'administració estatal aprovés el seu pla d'ajust, que els permet accedit al crèdit per pagar els proveïdors incloent-hi, entre d'altres, els futurs ingressos previstos per la plantació de cànnabis en els pròxims tres anys –600.000 dels 740.000 euros autoritzats–. "No hem volgut marcar-los un gol per l'esquadra, ni deixar en evidència les institucions. Els números són realistes i serem responsables a l'hora de tornar els diners", ha remarcat. De moment, el consistori no ha rebut "cap petició" d'Hisenda per revisar el pla. "Hem de donar les gràcies a l'Estat per aprovar-nos-el i permetre'ns treballar amb un marge de tranquil·litat", rebla Pellisa.

"No té sentit dilatar tot això. Estem perdent el temps: s'ha d'afrontar i intueixo que s'està afrontant", ha indicat l'alcalde, conscient que "tothom fa la seva feina" però, al mateix temps, obert al diàleg amb totes les administracions per explicar un projecte, que, reitera, s'ha posat a caminar amb una arquitectura i assessorament legal "molt treballats" i suposa una "oportunitat per a tothom". "L'efecte Rasquera és despertar la consciència. És una realitat que existeix però la societat avança i el tema de concepte és nou, la participació ciutadana és vital", aclareix. El consistori continua mantenint contacte i "treballant" amb d'altres associacions interessades com Airam o buscant nous suports en el món acadèmic i l'interès de possibles inversors.

Un dels pilars d'aquest projecte serà objecte novament de debat al ple municipal, aquest dijous, dia 28. El ple ha de debatre les al·legacions presentades a la creació de l'empresa pública Rasquera Gestió, la societat que, precisament, hauria de canalitzar els recursos aconseguits amb la plantació de cànnabis cap a la gestió forestal, la protecció de la cabra blanca o la promoció dels pastissets. Segons Pellisa, només CiU i una veïna han presentat al·legacions.

Disc d'Albert Pla

De moment, els veïns poden presumir d'haver vist el seu poble com a 'trending topic' a Twitter en diverses ocasions o de com el seu nom arribava a televisions coreanes, sud-americanes o del món àrab. "Hem aconseguit que la gent vegi el nostre nom i procurem fer les coses ben fetes. Ens en volem sortir amb les eines que puguem", reitera l'alcalde. "Hem tingut molta demanda de la premsa internacional", afirma satisfet. Un ressò, indica, que ha aixecat també un creixent interès per les cases i propietats rurals del municipi o possibles nous negocis, com la possibilitat d'instal·lar-hi un càmping.

Fins i tot el món artístic ha començat a veure en el cas de Rasquera un referent per a les seves creacions, una font d'inspiració. En aquest sentit, Pellisa ha explicat que el cantautor Albert Pla ja treballa en l'elaboració d'un disc que tindrà la població com a protagonista.

stats