Societat 29/09/2011

L'alcalde de Sant Feliu evita reprendre al ple el bisbe de la ciutat per enretirar una senyera

L'alcalde Jordi San José (ICV) demana a ERC que retiri una moció de rebuig al Bisbat recordant que l'esfera civil i eclesiàstica estan separades

Acn
3 min
Imatge de la catedral de Sant Llorenç, seu del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, aquest vespre. El campanar que s'hi pot veure és on els campaners van penjar la Senyera que va fer despenjar l'Església

Sant Feliu de LlobregatL'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, ecosocialista i cristià, ha evitat aquest vespre que el ple reprengués el bisbe de la ciutat perquè la seva Diòcesi va ordenar que s'enretirés una Senyera del campanar de la catedral de la vila la passada Diada. Així ho pretenia una moció presentada per ERC, sense regidors al ple, que titllava la retirada de la bandera com una "manca de respecte flagrant als símbols nacionals de Catalunya, propi d'altres èpoques". San José ha compartit que retirar-la fou un error, però ha assegurat que l'Ajuntament ja ha demanat explicacions. I ha recordat la separació de les esferes civil i religiosa per demanar a ERC que retirés el text, com ha fet.

Els republicans han presentat la seva moció arrel del conflicte que va haver-hi a Sant Feliu durant la tarda de la Diada, quan la colla de campaners que repiquen les campanes durant alguns dies festius van penjar, com tenen per costum, una Senyera del campanar de la catedral de Sant Llorenç.

Algun membre de l'Església, però, els va demanar que l'enretiressin. Els campaners ho van fer, però, ofesos, no van tocar les campanes i van anunciar que es dissolien. Una setmana després, el bisbe es va reunir amb ells per tal d'assegurar-los que tot havia estat un malentès. És previsible que la colla campaner torni a actuar en el futur.

ERC, amb tot, ha presentat una moció aquest vespre al ple. El text assegura que va ser "el secretariat" del Bisbat qui va ordenar que es tragués la Senyera al·legant que "podia molestar a altres ciutadans de la ciutat".

"Des de la secció local d'Esquerra Republicana de Sant Feliu critiquem enèrgicament l'actitud del Bisbat, en tot els anys del seu mandat, i considerem els últims episodis com ha fets gravíssims que no es poden tolerar en la societat democràtica del s.XXI", indica la moció del partit, que el 22-M va perdre el seu únic regidor a la ciutat.

"La decisió d'obligar a despenjar la senyera és una mostra de manca de respecte flagrant als símbols nacionals de Catalunya, propi d'altres èpoques, per sort superades", afegeix el text.

La moció assegura que hi ha hagut altres conflictes del Bisbat amb "colles de la ciutat"

També recorda que, des que el bisbe Agustí Cortés va arribar a Sant Feliu per esdevenir-hi el primer bisbe quan la diòcesi es va crear, el 2004, "moltes entitats s'ha trobat amb problemes degut a decisions errònies del Bisbat". "Cal recordar com a exemple les dificultats que han tingut les colles de la ciutat en certes ocasions per dur a terme les Festes de Tardor amb normalitat", posa com a exemple.

Els republicans pretenien que el consistori manifestés el seu "rebuig a l'actitud del Bisbat" i prengués "un posicionament clar, inequívoc i contundent envers l'actitud del Bisbe".

San José lamenta l'acció "del Bisbat, que no del bisbe"

El ple, però, ha pres nota de la moció, de la qual ha aixecat acta, però no l'ha debatuda. Així ho ha demanat als republicans el batlle, que ha mostrat el seu "respecte" per la "intencionalitat d'ERC" i ha compartit la seva "sorpresa i enuig" per la retirada de la Senyera.

San José també ha destacat que el consistori que presideix va demanar explicacions al Bisbat. "Hi ha hagut un posicionament clar, inequívoc i contundent vers les actuacions del Bisbat, que no del Bisbe", ha defensat San José, que ha afegit que "hi ha hagut una reconducció de la situació, una situació que no s'hauria hagut de produir mai".

"No té sentit que demanem comptes a les autoritats eclesiàstiques" des de les autoritats civils, ha afegit San José.

stats