Publicitat
Publicitat

L'alcalde de Sestao, sobre els gitanos i els immigrants: "La merda no la vol ningú"

Cinc famílies denuncien Josu Bergara, del PNB, per negar-se a empadronar immigrants. Dues gravacions recullen paraules de menyspreu del denunciat en conversa amb agents immobiliaris

L'alcalde de Sestao (Biscaia), Josu Bergara (PNB), ha estat denunciat aquest dijous per cinc famílies i dues persones més per un presumpte delicte de prevaricació per omissió, amb agreujant de racisme, per haver-se negat a empadronar-los al municipi perquè són immigrants.

La representant de SOS Racisme Nekane García ha explicat que el problema per la negativa a empadronar immigrants a Sestao va començar el 2012 i que primer van intentar solucionar-ho directament amb Bergara.

Davant la negativa de l'alcalde, els denunciants van demanar la intervenció de l'Ararteko (Defensor del Poble basc), que va instar el regidor a empadronar els immigrants però que no va tenir gens d'èxit. També van recórrer a la via administrativa i a l'Institut Nacional d'Estadística (INE), entitat responsable del padró, per intentar solucionar el problema.

En la denúncia presentada avui al jutjat de Barakaldo, s'aporten com a proves les gravacions de dues reunions de l'alcalde amb immobiliàries per, segons SOS Racisme, utilitzar una base de dades amb antecedents policials per fer una "selecció" i evitar que immigrants "conflictius" lloguessin habitatges a Sestao.

En aquestes gravacions facilitades per l'ONG, que dóna suport als denunciants i que assegura que qui parla és Bergara, l'alcalde reconeix que "incompleix" la llei "cada dia, a totes hores". "Jo no prohibiré que vingui gent estrangera perquè és impossible, però almenys (...) que la gent que no vol ningú no vingui a Sestao", afegeix.

"I hem de controlar entre tots, en la mesura de les [nostres] possibilitats, que no se'ns ompli... que això no sigui San Francisco, perquè això és efecte crida: ve un i vénen tots", continua la persona que se sent a la cinta.

En un altre extracte de l'àudio se sent: "De gitanos bons n'hi ha molt pocs". Més endavant, diu: "... la merda ja no ve a Sestao. Si no, la faig fora jo. La faig fora i m'hi entesto, ja me n'encarrego que marxin, a força d'hòsties, esclar, (...) perquè la merda no la vol ningú" i "en cap municipi volen els gitanos".

Els enregistraments han estat facilitats als mitjans de comunicació per SOS Racisme, i s'hi sent la veu d'un home que suposadament és l'alcalde de Sestao, en conversa amb una dona.

El 2017 en 50 imatges

Més continguts de

El 2017 en 50 imatges
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT