27/06/2015

L’alcohol supera la cocaïna en nombre d’addictes

3 min

BarcelonaÉs barat, se’n pot comprar gairebé a tot arreu i ningú veu estrany que algú altre en begui. L’alcohol és la droga més habitual en la nostra cultura, fins i tot pot ser mal vist ser abstemi. Però comença a ser evident fins a quin punt causa addicció: per primera vegada el nombre d’adults que intenten rehabilitar-se de l’alcoholisme amb l’ajuda de Projecte Home Catalunya supera les demandes de rehabilitació per cocaïna.

Un 40% de les persones que miren de superar la seva addicció amb l’ajuda de l’entitat consumeixen alcohol, una xifra que fa cinc anys era del 26%, segons les dades de l’informe anual de Projecte Home, que es va presentar ahir coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues. La diferència amb la cocaïna és tan sols d’un 1% però fa només cinc anys era d’un 29%. La crisi econòmica hi té alguna cosa a veure, explicava ahir a Barcelona el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies: de beguda n’hi ha per a totes les butxaques. Però l’alcohol no és cap droga nova, el problema ve de lluny i ara hi ha més consciència: l’entorn social dels addictes demana més ajuda que no abans.

No obstant, els alcohòlics triguen una mitjana de 19 anys a rehabilitar-se, set més que els altres addictes. Quan es decideixen a fer-ho l’addicció pot haver afectat molt a fons les seves vides. I a més han de seguir un procés més complex: la droga que els ha enganxat és gairebé a tot arreu, “han de ser més forts per no recaure”, explicava Esculies.

Lluitar contra una droga legal tan habitual és complicat i Esculies reconeix que les administracions han intentat fer lleis per controlar més la publicitat i l’accés dels més joves a la beguda, “però no sempre s’ha aconseguit perquè hi ha una sèrie d’interessos i de lobis molt forts de la indústria de l’alcohol que a última hora sempre han impedit les noves legislacions”. Molts adolescents ja comencen a beure ben aviat: un 66% dels joves entre 15 i 17 anys havien begut alcohol durant l’últim any, segons una enquesta de l’Observatori Espanyol sobre Drogues.

Les dones demanen menys ajuda

La Maina, que té 24 anys, als 16 ja bevia, i també consumia cocaïna -segons Esculies un 70% d’alcohòlics també prenen altres drogues-. Ara fa un any i mig que passa pel procés de rehabilitació. Explica que va començar amb les drogues per “curiositat” i que, com que tenia feina, se les podia pagar. Va aconseguir desenganxar-se’n durant dos anys però hi va recaure i ara intenta tornar a fer net. La família i l’entorn l’han ajudada i li han donat suport. “La gent que realment val la pena t’entén”, diu. També fumava cànnabis, la droga principal entre els joves de 13 a 23 anys. Un 73% dels joves d’aquesta edat que demanen ajuda a Projecte Home ho fan sobretot pel cànnabis. En molts casos serveix d’introducció al món de les drogues, explica la Maina.

La mitjana d’edat dels pacients de Projecte Home és força més alta, 38 anys. I en la majoria de casos duen molt de temps enganxats a les drogues. Els que beuen, encara més, i això es nota: el seu estat físic i mental acostuma a ser pitjor. L’Amparo es va arrapar a la beguda, com una manera de fugir de la realitat, als 44 anys, quan es va morir el seu fill. Ara en té 58 i fa 14 mesos que és amb Projecte Home. “Em servia per estar sedada, per no pensar”, explica, i d’entrada dissimulava l’addicció prou bé però quan es va quedar a l’atur tenia massa temps lliure. I bevia més. Ho feia d’amagat: “A mi ningú no m’ha vist mai bevent en un bar”. Però va arribar un moment en què ja no va poder dissimular-ho.

L’Amparo parla de beguda però ho fa incòmoda. Li costa. “Si parlo aquí és perquè no vull que la gent estigmatitzi això [l’alcoholisme]. Per a molts ets el pitjor que hi ha, però ningú no beu perquè vol, comença perquè vol, potser, però després ja no pots parar”, explica.

Moltes dones mantenen l’addicció amagada. Només representen un 16% dels que demanen ajuda a Projecte Home. Esculies apunta a l’estigma de l’addicció i la dificultat de conciliar la rehabilitació amb la família com a causes d’aquesta diferència.

stats