Lara, Álvaro, Ouiam i Kira, els primers nadons de l'any

La primera catalana de l'any ha nascut quan passava un segon de la mitjanit a Salt

El primer nadó de l'any 2017 es diu Lara i ha nascut a l 'Hospital de Santa Caterina de Salt quan passava només un segon de la mitjanit, segons el departament de Salut. La petita pesa dos quilos i mig i tant ella com la mare es troben bé.

La Lara ha nascut mentre sonava la primera de les dotze campanades que marquen l'inici de l'any: "Jo no sabia ni quina hora era però altres mares ens han dit que va ser just quan menjaven el raïm", ha explicat la mare de la nena, Vanesa Sánchez, a l'ACN. De fet, la petita s'ha avançat quinze dies, perquè la mare sortida de comptes el 16 de gener.

Mentre començaven a sopar, la Vanessa es va adonar que tenia les primeres contraccions. "Espavila a menjar que vol sortir ja!", va dir-li al seu marit. Com és habitual, la família ha rebut aquest diumenge la visita del conseller de Salut, Toni Comín.

59 segons després de la Lara ha nascut l'Álvaro, el primer nadó de l'any de les comarques barcelonines. Ha nascut a les 12.01 a l' Hospital Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, segons el departament de Salut.

La seva arribada ha estat més lenta que no pas la de la Lara, perquè la mare del petit, l'Adriana Rubio, va trencar aigües divendres al vespre, però fins dissabte no va tenir les primeres contraccions: "Al principi es va fer una mica llarg, però ara està tot oblidat, ha anat molt bé i ha estat emocionant fins l'últim moment", bromejava la mare.

A la demarcació de Lleida i de Tarragona els primers nadons de l'any han estat dues nenes: la Ouiam, que ha nascut a la 1.20 a l' Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, i la Kira, que ho ha fet a les 2.17 a l' Hospital del Vendrell.

"Al principi ha estat un part difícil però al final tot ha anat perfecte, la nena i la mare estan bé de salut i estem molt contents que sigui la primera de l'any", deia el pare de la Ouiam, Taufic Ghalem. El matrimoni, d'origen marroquí, fa anys que viuen a Mollerusa. ha dit el pare. La família també ha explicat que el nom que han triat per a la seva filla significa 'amor'.

L'àvia de la Kira va posar el raïm a la bossa de la Katinka, la mare de la petita, abans que sortís de casa per anar a l'hospital: "en aquell moment em va semblar una tonteria gegant, però després de parir me'ls he menjat", explicava rient la Katinka. La família és de Riudecols i ja té dues nenes més, la Lila i l'Anaïs, de deu i set anys.
Interactiu: així es diuen els nadons del segle XXIEls pares dels primers nadons d'aquest 2017 ja poden gaudir d'un mes de permís de paternitat. Des d'avui, s'amplia el permís per als homes per naixement o adopció de dues a quatre setmanes.  L'ampliació del permís de paternitat està prevista a la llei d'igualtat de José Luis Rodríguez Zapatero del 2007, que va deixar quatre anys de marge per executar-la. En plena recessió, però, el govern socialista va decidir ajornar-la fins al 2013. Mariano Rajoy no va tenir problemes a fer el mateix una vegada i una altra fins a aquest any, desoint el clam d'iniciatives aprovades al Congrés i al Senat .