Societat 20/08/2013

"Avançaments com el de Sant Fost passen cada dia"

Els ciclistes descarten utilitzar càmeres per denunciar les infraccions dels conductors

Arnau Nadeu
2 min

BarcelonaCompartir la carretera continua sent, per a vehicles i bicicletes, una missió complicada. Així ho ha tornat a demostrar l'avançament temerari que una conductora de Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental) va realitzar a principis de juliol i que aquest cap de setmana es va conèixer. I és que, lluny de ser una excepció, "això és el pa de cada dia", assegura David Vega, el ciclista que va enregistrar, amb una càmera subjectada al casc, la imprudent maniobra del vehicle. El seu vídeo, que ha sacsejat la xarxa, ha tornat a posar sobre la taula el debat de la seguretat viària de l'element més feble de la carretera.

"Es tracta d'un problema de convivència entre vehicles i bicicletes", assegura Josep Bochaca, president de la Federació Catalana de Ciclisme. Un problema que, a més, s'accentua en el cas dels avançaments. "Aquestes són les situacions que més temen els ciclistes", explica Bochaca, que relaciona les maniobres temeràries dels conductors amb la desinformació. "No coneixen la normativa i això repercuteix directament en la falta de consciència", lamenta el president de la federació ciclista. I és que molts conductors no respecten el metre i mig de seguretat quan avancen un ciclista. Bochaca reclama que s'intensifiquin les campanyes d'informació per reforçar el missatge que ja s'està impulsant en diverses comarques catalanes a través de senyals de trànsit específics. La federació treballa conjuntament amb la direcció general d'Infraestructures de Mobilitat Terrestre -abans, direcció general de Carreteres- per conscienciar els conductors. Tot i que estan notant "una certa millora", encara és "molt lenta i allunyada dels països europeus més conscienciats", lamenta Bochaca, que afegeix que amb el treball fet fins ara no n'hi ha prou. "Queda molta feina per fer -adverteix-, sense oblidar que també és necessari sancionar".

Enregistrament fortuït

Precisament, per poder sancionar la conductora del ja conegut popularment com l'avançament de Sant Fost , la Guàrdia Civil -primer- i els Mossos d'Esquadra -després- van insistir a David Vega perquè denunciés el cas. Així ho explica el ciclista a l'ARA, que admet que de bon principi no tenia la intenció de fer-ho però que després de les trucades de la policia va acabar cedint. "No volia iniciar una guerra -assegura Vega-, sinó exemplificar el que els ciclistes ens trobem habitualment".

De fet, la maniobra va ser enregistrada "per casualitat". I és que Vega explica que no va comprar la càmera "per filmar els cotxes" sinó per "capturar els bons records". A més, assegura que habitualment no l'utilitza perquè és "molt modesta" i fa "contrapès al casc". "Unes tres setmanes abans d'aquest avançament vam viure una situació molt pitjor i no la portava engegada", afirma el ciclista, que descarta utilitzar-la per denunciar les infraccions dels conductors. Una postura que comparteix el president de la federació, que assegura que no li consta que l'ús d'aquest tipus de càmeres per a aquesta finalitat hagi augmentat. "No crec que els ciclistes vulguin convertir-se en caçainfraccions", afirma Bochaca. "El que volem és que aquestes situacions no es donin, i això depèn sobretot de la prevenció", conclou.

stats