Societat 06/08/2011

L'avançament electoral enterra el consell audiovisual espanyol

El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha reconegut que un dels seus projectes insígnia, el consell audiovisual espanyol, no arribarà a bon port per culpa de les eleccions anticipades.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Ramón Jáuregui va dir que l'estiu era la data màxima per al CEMA. Les eleccions anticipades han frustrat la seva pretensió.

Barcelona.Espanya va pel camí de perpetuar la seva condició d'únic estat de la UE sense consell audiovisual. El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, reconeixia ahir en una entrevista a Europa Press que l'avançament electoral impossibilitava la constitució del Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA) aquesta legislatura. La llei de transparència informativa i accés dels ciutadans a la informació també s'haurà d'esperar.

El ministre lamentava la frenada en sec del projecte: "Els drets dels ciutadans estan per sobre dels de les televisions. Crec que els menors, els discapacitats, les persones ofeses en el seu honor o els atacs a la intimitat de les persones, haurien de millorar a les televisions privades a través d'un organisme d'intervenció amb capacitat sancionadora". El CEMA seria l'equivalent a Espanya del CAC català, que vetlla per l'adequació dels continguts televisius.

Les privades, en contra

No es tracta només d'un problema de tempos: totes les enquestes electorals donen per feta la victòria del PP el pròxim 20-N, un partit que ha estat molt crític amb el projecte. Si li ha posat bastons a les rodes mentre estava a l'oposició, costa d'imaginar un escenari en què, sent al govern central, no facin el possible per fer-lo tirar enrere. Compten amb el suport de les principals televisions privades, ja que només La Sexta s'ha significat a favor de la creació del CEMA. En una sessió parlamentària celebrada el mes de juny passat, el diputat popular Miguel Ángel Cortes va titllar l'organisme de "censor" i va dir que era "un malbaratament" i va anunciar que el suprimirien si arribaven a la Moncloa.

El govern espanyol sí que ha tingut temps d'aprovar la creació del consell, com preveu la llei general de comunicació audiovisual, però no ha pogut nomenar els seus set membres (comptant-hi el president), ja que per fer-ho en primera instància cal una majoria qualificada que el PP no està en disposició de concedir.

stats