SALUT
Societat 28/12/2011

L'epidèmia de grip arribarà al gener

Els epidemiòlegs esperen que l'epidèmia de grip arribi d'aquí "dues o tres setmanes" i es preveu que sigui lleu. Unes 840.000 persones, el 71% dels pacients inclosos en grups de risc, ja s'han vacunat.

Lara Bonilla
2 min
La vacuna de la grip d'aquesta temporada inclou soques del virus de la grip A (H1N1) i B.

BARCELONAL'arribada del fred també marca l'inici de la temporada de grip, ja que les baixes temperatures afavoreixen la difusió del virus. Dijous i divendres seran els dies més freds de la setmana i es pot esperar que "al cap de les dues o tres setmanes arribi l'epidèmia de grip", explica Josep Maria Argimón, responsable del Pla Integral d'Urgències a Catalunya.

La taxa d'infecció és ara de 33 casos per cada 100.000 persones, una xifra baixa, ja que es considera epidèmia quan se sobrepassen els 100 malalts per cada 100.000 habitants. "Estem en una fase tranquil·la de la grip i això també es nota en l'activitat dels serveis d'urgències, que, tot i que és elevada, no és ni de bon tros com la de l'any passat", diu Argimón. En l'última setmana s'han atès a urgències 58.000 adults, un 17% menys que l'any passat. No obstant, "d'aquí dues o tres setmanes esperem un increment important de la demanda", coincidint amb l'arribada de l'epidèmia de grip. Tot i que Argimón destaca que és difícil precisar el comportament del virus, aquest any es preveu que la grip sigui lleu, ja que a l'hemisferi sud, on ja han passat l'hivern, l'epidèmia no ha estat virulenta. Els primers en tenir la grip han estat, com cada any, les criatures i els nadons. Durant el pont de la Constitució es va registrar un pic de casos de grip infantil i de malalties respiratòries. "I el comportament és sempre el mateix. La grip comença primer en els nens i després passa als adults", explica Argimón.

Com cada any, es recomana que es vacunin els grups de risc, és a dir, persones de més de 60 anys, malalts crònics i diabètics, entre d'altres. Segons dades del departament de Salut, ara ja s'ha vacunat un 71% de les persones incloses en els grups de risc, és a dir, uns 840.000 pacients.

Més cardiopaties a l'hivern

Segons les autoritats sanitàries, el virus de la grip que predomina és el virus B, tot i que també circula el virus A (H1N1), que fa dos anys va provocar una pandèmia. "Vam arribar a taxes de 600 casos de grip A per cada 100.000 habitants. Aquest any no esperem casos de grip tan intensa", diu Argimón. Els dos virus estan presents en la vacuna que s'està administrant. "És normal que detectem el virus de la grip A perquè va ser un dels predominants l'any passat i va entrar per quedar-se", afegeix Argimón.

Salut té a punt un dispositiu especial d'urgències per atendre l'epidèmia de grip que inclou la contractació de llits addicionals als hospitals. Pel que fa a l'efecte que tindran les retallades, Argimón explica que hi haurà més esperes a urgències però que no s'espera un "col·lapse" dels serveis sanitaris.

D'altra banda, també es preveu que augmenti un 20% la prevalença de malalties cardiovasculars a causa de les baixes temperatures, segons un estudi britànic. Els més afectats són les persones grans, els diabètics, els hipertensos o els que ja pateixen malalties cardiovasculars.

stats