Societat 17/10/2011

L'erupció del Hierro podria crear una nova illa

Aquest procés compta amb quatre fases, de les quals només s'ha arribat a la primera. L'illot que en sorgiria podria tenir un sortidor de lava d'un metre

Ara
1 min
Imatge aèria sobre l'erupció de l'illa del Hierro/ EFE

BarcelonaL'erupció volcànica de l'illa del Hierro podria tenir com a resultat una petita illa, segons ha explicat el coordinador de l'equip de científics del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Ramón Ortiz. Els efectes que s'hi han pogut veure, fins ara, consisteixen en l'expulsió de "lava que porta gas i que quan el perden s'enfonsa" i es va sedimentant al fons.

En una segona etapa, ha dit Ortiz, "es podrà veure una columna de color blanc de vapor" que donarà pas a la tercera fase, en la qual es podran observar "unes explosions de color negre conegudes com a cues de gall". Finalment, després d'aquestes explosions, es podrà visualitzar "el creixement d'una petita illa de la qual en fluirà una font de lava de tipus sortidor".

Per la seva part, els científics de l'Instituto Geográfico Nacional (IGN) han confirmat que el procés eruptiu del Hierro és una erupció de tipus surtseyana, composta per quatre fases. No obstant, han concretat que la culminació d'aquestes diferents etapes dependrà de la quantitat de magma que expulsin.

La boca del volcà

Ortiz ha assegurat que el diàmetre de la boca del volcà ha de ser aproximadament d'un metre i que aquest ha provocat una deformació a l'illa d'uns cinc centímetres. En aquest sentit, ha afirmat que l'erupció serà visible a uns 60 metres de profunditat.

El govern de les Illes Canàries ha elevat aquest dissabte la situació d'emergència a semàfor vermell, nivell 1, en què, a banda d'efectuar les evacuacions obligatòries, es mobilitzen també els mitjans necessaris per a les accions d'intervenció i logística.

stats