TURISME
Societat 15/08/2012

L'estany de Banyoles torna a tenir la seva barca

Elisabet Escriche
2 min

BANYOLESE l juny del 2010 l'estany de Banyoles va quedar-se sense una de les seves icones turístiques: l'embarcació Anna , perquè el seu propietari i patró va decidir que ja era hora de jubilar-se. Dos anys i dos mesos després, l 'Anna torna a navegar per les aigües del llac però amb un nou aspecte i nom: Tirona .

No ha estat fàcil que el catamarà torni a navegar. Es va aconseguir treure d'aigües banyolines fa poc més d'un any després que un empresari mallorquí el comprés amb l'objectiu de fer passejos per la cala Ratjada de l'illa balear. L'empresari, però, per dificultats econòmiques es va tirar enrere i finalment va ser el consistori banyolí qui el va comprar per 150.000 euros. L'Ajuntament va invertir 150.000 euros més per restaurar-lo a les drassanes de Roses i adequar la pesquera on hi ha l'oficina de turisme per poder-hi accedir. "Tenint en compte l'actual context econòmic és important que l'administració inverteixi en un servei que ajudarà a revitalitzar el turisme", va justificar ahir l'alcalde, Miquel Noguer. Aquesta opinió la comparteix el sector comercial. El president de l'Associació de Comerciants de Banyoles i Pla de l'Estany, Manel Vila, es va mostrar convençut que la recuperació del servei "ajudarà a captar clients" per a les 400 botigues que hi ha a la ciutat.

L'embarcació va fer el seu primer viatge inaugural ahir al matí i va recórrer durant 40 minuts cadascun dels racons de l'estany. Té una capacitat per a 80 persones i l'Ajuntament l'hi ha posat un doble repte: transportar 40.000 passatgers l'any i convertir-se en un revulsiu econòmic en plena crisi. Per aconseguir-ho, ha fet coincidir els seus horaris amb els del trenet que va al centre de la ciutat i que permetrà al turista conèixer el vessant museístic i comercial de la capital del Pla de l'Estany.

Naufragi de l''Oca'

Fa més de 350 anys que l'estany té barca turística. El moment més tràgic el va viure l'octubre del 1998 quan la companya de l'Anna , l'embarcació Oca , va naufragar per excés de pes i hi van perdre la vida 21 jubilats francesos. A banda de la Tirona , a més, en les pròximes setmanes l'estany també tornarà a acollir les tradicionals embarcacions amb rems.

La Tirona surt cada hora en punt de les deu del matí fins a les vuit del vespre. Els bitllets, a 7 euros, es poden adquirir a l'oficina de turisme de l'estany per set euros, tot i que els jubilats, els menors de cinc anys i els veïns de la ciutat tenen descomptes.

Un total de 70 cèntims de cada entrada es destinarà a les arques municipals per amortitzar la inversió de 300.000 euros. La concessió del servei s'ha adjudicat a l'empresa Naviliera les Goges SPC de Begur, que ha aportat 12.000 euros en concepte de cànon, per un termini de quatre anys, prorrogables a dos més.

stats