Societat 25/09/2011

L'estiu va arribar tard. La tardor, també

La setmana que encetem demà la passarem sense pluja, amb ben pocs núvols i temperatures més d'estiu que de tardor

Marc Candela
2 min

BarcelonaAcabarem de passar el diumenge sense complicacions, amb cel bàsicament serè i només alguns intervals de núvols al Pirineu oriental i al nord de les comarques barcelonines. Aquest vespre, per tant, es podrà deixar el paraigua a casa però, en canvi, no farà cap nosa un jersei o una jaqueta prima als que vulguin retirar-se més tard. La nit serà tant o més fresca que l'anterior i dilluns a primera hora sovintejaran els termòmetres per sota els 10 graus a l'interior i per sota els 15 a les comarques del Prelitoral.

En tot cas, la tardor només l'intuïrem a primera hora. Durant tota la setmana vinent es mantindrà l'acusat contrast de temperatures entre el dia i la nit -especialment a les planes i fondalades interiors- i a les hores centrals del dia l'ambient serà gairebé estiuenc, amb moltes màximes entre els 25 i els 30 graus.

Tot plegat, amb moltes hores de cel clar i sense pluja a vuit o nou dies vista. De fet, només en punts de muntanya les nuvolades arribaran de tarda a mig tapar el cel a estones i, a gran part del país, els últims dies de setembre els passarem amb el sol com a únic protagonista.

Tot i que el mes d'octubre l'encetarem amb aquesta mateixa dinàmica, tant el Centre europeu de predicció com l'Agència del medi ambient nord-americana (NOAA) preveuen una tardor amb poques anomalies a casa nostra, sobretot pel que fa a temperatures. En l'apartat de les precipitacions, la NOAA preveu que l'octubre sigui especialment plujós, i que, en canvi, novembre i desembre puguin ser més secs del normal. Els models europeus, per la seva banda, no veuen alteracions importants en el ritme de pluges i, per tant, coincideixen a entreveure que a l'octubre es trencarà la tendència de les darreres setmanes i cauran les pluges habituals d'aquesta època al Mediterrani.

stats