Societat 06/08/2011

L'estiu de les dues Jennifers

Marta Salicrú
6 min
L'estiu de les dues Jennifers

Macarena , Dragostea Din Tei , Vamos a la playa, La bomba , El tiburón , Munta-t'ho bé d'Els Pets, l' Amics per sempre de Los Manolos, La barbacoa de Georgie Dann... Són totes cançons que van triomfar a l'estiu, que van sonar sense parar en ràdios i teles i que es van cantar i ballar amb poca roba i a l'aire lliure en carpes o discomòbils. Totes van ser la cançó de l'estiu. Però quina és la cançó d'aquest estiu?

"Fa temps que ja no hi ha una única cançó de l'estiu, almenys fa deu anys que no n'hi ha", afirma Didier Auzy, cap de programes de Flaix FM, que desmunta el mite. "Però sí que hi ha cançons que marcaran aquest estiu". I algunes us les presentem.

Desenterrant la 'Lambada'. 'On the floor', Jennifer Lopez

Tot i que no creu gaire en la vigència del concepte, Auzy té clar quina serà la cançó de l'estiu, si és que n'hi ha d'haver una. "A tot el món serà la de Jennifer Lopez, que a més recordarà una altra cançó de l'estiu". On the floor , el hit que ha ressuscitat la carrera musical de J-Lo gràcies a un sample de la Lambada -que ja tenia préstecs d'una cançó tradicional boliviana-, serà, segons el cap de programes del Grup Flaix, la gran triomfadora a les carpes, potser en competència amb Rabiosa , de Shakira, i Mr. Saxobeat , d'Alexandra Stan.

Un altre dels noms claus del dance aquest estiu és Pitbull, raper i productor de Miami d'origen cubà que arrasa a les llistes de les radiofórmules i de singles més venuts amb el tema Give me everything , del seu últim treball, Planet Pit (2011). Però al marge d'aquest èxit, el que fa d'Armando Christian Pérez -nom real de Pitbull- una figura essencial ara mateix és que d'una temporada ençà sembla que sigui omnipresent. "Avui Pitbull és un d'aquells artistes que tot el que toca triomfa. I tothom li demana que col·labori a les seves cançons. No fa falta que hi faci gaire cosa: només que hi rapegi 20 segons la cançó ja es pot vendre amb l'etiqueta de « featuring Pitbull». I si hi és Pitbull, a la gent li agrada. Per això apareix en moltes cançons de la llista de les més escoltades", diu Auzy, i entre aquestes cançons d'èxit hi ha Rabiosa i On the floor . "Els artistes de pop i dance que havien passat de moda avui renten la seva imatge amb l'ajuda d'artistes com ell. Gràcies a la cançó amb Pitbull, Jennifer Lopez ha tornat a ser número 1". I ha aconseguit l'èxit més important de la seva carrera com a cantant.

Però ¿com és que si Pitbull és el rei Midas del dance comercial la cançó de l'estiu serà la de J-Lo? Didier Auzy ho té clar: " Give me everything, de Pitbull, és una cançó que funciona molt bé, però no crec que marqui el 2011 perquè no és prou popular. La gent de més de 35 o 40 anys crec que no s'hi identificarà perquè no és de la seva generació. I una cançó de l'estiu ha d'arribar des dels nens de 10 anys fins a la gent de 60. És molt més fàcil que més gent s'identifiqui amb la de Jennifer Lopez".

I tot i que això en part sigui gràcies a la Lambada , l'èxit d' On the floor no es pot atribuir tot, segons Auzy, al sample . "És una de les receptes de l'èxit: posar un fragment d'una cançó que tothom conegui. Això quan funciona, funciona molt bé, però també pot generar rebuig. En el cas de la Lambada han tingut molta sort, a priori no estava guanyat. Però la cançó està molt ben feta". Coldplay han fet servir la mateixa estratègia a Every teardrop is a waterfall , que sampleja Ritmo de la noche , que ja samplejava I go to Rio , de Peter Allen.

La 'xoni' de Castefa. 'Jenifer', Els Catarres

Lopez, però, no és l'única Jennifer que triomfa. L'èxit del trio d'Aiguafreda Els Catarres, Jenifer , sobre l'amor entre un paio "més català que les anxoves de l'Escala o els galets de Nadal" i la " xoni de Castefa " del títol s'ha convertit en una altra de les cançons de l'estiu, com ho demostra que el videoclip, penjat a internet només fa dos mesos, superi de llarg el mig milió de visualitzacions a YouTube. I això que no compta amb el suport de cap segell -la cançó s'inclou en el debut autoeditat del grup, que es pot descarregar gratis des del seu web- i que per tant no sona a les radiofórmules.

"Vam muntar el grup sense cap mena de pretensió per anar tocant en bars i llocs petits, nosaltres el que volíem era fer concerts. Però en cosa d'un mes tot es va començar a desbordar", explica Joan Riera-Prats (bombo, acordió i pandereta). Ell i Eric Vergés (veu i guitarra) formaven part del grup Hotel La Paz quan al desembre van engegar Els Catarres per donar sortida a les cançons que componien en català. "Primer teníem una maqueta, però tot i que sonava molt malament ja tenia unes 15.000 descàrregues", explica Riera-Prats. "Vam decidir gravar el disc perquè ens semblava trist que tanta gent tingués a casa una cosa que sonés tan malament".

Que tant la maqueta com el disc es puguin descarregar gratuïtament de la xarxa respon a la visió que tenen Els Catarres de la indústria musical. "Creiem que les discogràfiques que diuen que internet s'està carregant la música són en realitat les que se l'estan carregant. Les discogràfiques s'aprofiten dels artistes i encareixen els productes. I a sobre fan creure que la culpa és dels usuaris, dels que consumeixen la música. El que fan les discogràfiques, distribuir i promocionar, internet ho permet fer gratis", com ho demostra que Jenifer hagi arribat a tanta gent. "Que pugui ser la cançó de l'estiu és un altre exemple que o les discogràfiques s'adapten o seran elles les que moriran. A les llistes de les ràdios tothom que hi surt és perquè està en una discogràfica. I una cançó pot agradar molt a la gent, però si no està en una discogràfica no sortirà a les llistes. Estem molt contents que la cançó s'hagi fet tan popular sense sortir a les radiofórmules".

Cerveses musicals. 'I wish that I could see you soon', Herman Düne 'Ciudadanos de un lugar llamado mundo', Delafé y las Flores Azules

La cançó de l'estiu, aquest any, com passa des del 2009, també té gust de cervesa. Després que l'espot d'Estrella Damm de fa dos estius convertís en número 1 el desconegut grup suec Billie the Vision and the Dancers, la marca es pren molt seriosament l'elecció de la cançó de l'anunci de l'estiu. "Per a nosaltres va ser una sorpresa, pensàvem que tenia ganxo, però no tant", reconeix Fede Segarra, cap de comunicació de Damm. "Ara ens trobem molt a gust amb el fet que la gent esperi la cançó d'Estrella Damm".

El tema triat, segons Segarra entre 2.500 candidats, ha estat I wish that I could see you soon , del duo francès Herman Düne. Però en comptes de ser una de les cançons incloses a l'últim disc del grup, Strange moosic , acabat de publicar, pertany a Giant , publicat el 2006. "Quan van contactar amb nosaltres estàvem fent el nou disc", explica David-Ivar Herman Düne. "Vaig plantejar-me si oferir-los una de les cançons noves, però tampoc els tenia prou confiança per fer-ho, i I wish that I could see you soon és una cançó que encara toquem en directe i de la qual no em canso. M'encanta i és meravellós pensar que la gent hi respon. Així que semblava una molt bona oportunitat". I ho ha estat: I wish that I could see you soon va arribar al número 5 de la llista de cançons més venudes d'Espanya -una posició a la qual no arribat el Judas de Lady Gaga- cinc anys després d'estrenar-se.

L'altra cançó cerversera de l'estiu és la que els barcelonins Delafé y las Flores Azules han fet per a San Miguel, Ciudadanos de un lugar llamado mundo . "Volien un rap en què gairebé no hi hagués tornada, perquè els anava bé per al concepte del videoclip, un paio que va caminant per una ciutat que són moltes ciutats i que va explicant què veu", diu Oscar D'Aniello, Delafé. "Jo el primer que vaig pensar és que si volien una cançó de l'estiu gairebé tot havia de ser tornada, i els vaig dir que no em semblava una cançó gaire comercial, però hem estat número 3 a la llista de vendes d'iTunes. La nostra aposta com a cançó de l'estiu era 1984 , del nostre últim disc, Vs. Las Trompetas de la Muerte (2010), i en dos mesos hem fet una cançó que serà més famosa que l'altra".

stats