Societat 21/06/2012

L'estiu engega amb calor i l'agost podria ser més plujós del normal

Miquel Bernis
2 min

METEORÒLEGAquesta nit a la una i nou minuts ha començat oficialment l'estiu, i com cada any apareix amb força l'interès per saber com serà l'estació en què molts concentrarem els nostres dies de vacances. Ahir, l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) va emetre el seu habitual pronòstic sobre l'estació, però els meteoròlegs de l'Estat no es van mullar gaire. L'estiu s'entreveu "més calorós del normal", però no hi ha matisos sobre quin mes pot ser més càlid o sobre si les altes temperatures afectaran més una regió de la Península. Pel que fa a pluges, s'espera un estiu normal: amb poques precipitacions.

Del que sí que han alertat els meteoròlegs de l'Aemet és d'una onada de calor que ens afectarà a partir de Sant Joan. L'estiu, per tant, podria començar amb temperatures de 30 graus a la costa i màximes de fins a 38 a l'interior. Això passaria, sobretot, la setmana que ve. Hi ha una altra font consultable per fer-se una idea de com pinten els pròxims mesos: els mapes elaborats per l'agència nord-americana NOAA. D'aquí en podem treure algunes conclusions més. Per ara els models americans apunten que el mes més calorós serà el juliol: temperatures normals per a l'època o una mica més altes al sud. L'estiu començaria amb poques pluges.

Pluges al Pirineu

A l'agost, en canvi, es podrien invertir les tendències, la NOAA entreveu un risc elevat que sigui més plujós del normal, sobretot al nord i a l'oest; és a dir, al Pirineu i en àmbits de l'entorn. En aquest mateix sector, les temperatures podrien ser una mica més baixes del normal, però en general s'esperen temperatures normals per a l'època. Vistes les diferències, convindria saber si podem confiar més en uns que en els altres, però es fa difícil decantar-se. L'any passat, sense anar més lluny, els models americans van encertar el fet que s'acostava un inici d'estiu plujós i fresc, i en canvi els pronòstics de l'Aemet van ser millors a l'hora d'entreveure que l'agost seria sec i càlid. A curt termini, sol i calor.

stats