SOCIETAT
Societat 07/06/2012

L'exgerent de l'Hospital de Sant Pau justifica les retribucions a exdirectius

Assegura que obeïen a treballs vinculats a projectes de formació i investigació

Efe
2 min

BarcelonaL'exgerent de l'Hospital de Sant Pau Jordi Varela ha justificat avui davant del jutge les retribucions percebudes per exdirectius i patrons de la fundació que gestionava el centre, en assegurar que obeïen a treballs vinculats a projectes de formació i investigació.

Segons han informat fonts judicials, Varela, exgerent de la Fundació de Gestió de l'Hospital de Sant Pau que va ser destituït el març passat, quan la Generalitat va acordar supervisar els comptes de l'entitat, ha declarat avui com a imputat davant el titular del jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona.

L'exgerent ha justificat davant del jutge les retribucions a exdirectius de l'entitat que consten en les denúncies que ha presentat una radiòloga de l'Hospital de Sant Pau i una associació d'infermers, que exerceix l'acusació popular en la causa.

Concretament, Varela ha assegurat que el sou que l'exgerent adjunt Ricard Gutiérrez va cobrar durant els set anys següents al seu cessament, el 2004, obeïa a un contracte en què se li va encarregar impulsar i dirigir una càtedra de formació en gestió sanitària en col·laboració amb altres entitats, entre les quals la Fundació Doctor Robert.

Respecte a la retribució percebuda per José Ignacio Cuervo quan era patró de la Fundació d'Investigació del Sant Pau, l'imputat ha precisat que va ser contractat durant sis mesos per al desenvolupament de diversos projectes vinculats precisament a la fundació de la qual formava part.

Varela ha defensat avui la seva gestió al capdavant de l'Hospital de Sant Pau i s'ha desvinculat de qualsevol decisió anterior al 2007, quan va assumir la responsabilitat a l'entitat, entre les quals un concurs a favor de l'empresa Philips que els denunciants creuen que es va adjudicar a dit.

L'imputat ha desviat la responsabilitat sobre aquest assumpte als seus predecessors en el càrrec i ha assegurat que ell es va limitar a seguir mantenint uns contractes amb Philips que, segons el seu parer, eren molt beneficiosos per a l'hospital.

L'exgerent del Sant Pau ha defensat l'estructura dual de l'hospital, amb una fundació de gestió sanitària i una altra de patrimonial, i ha precisat que les dues entitats compartien una gestió transversal.

Segons la seva versió, l'esmentada estructura dual, molt comuna a Catalunya, es va dur a terme el 1991 per permetre que la Generalitat entrés com a inversor en la gestió de l'hospital i obeïa a uns acords públics amb l'administració que ja estaven formalitzats quan ell va assumir la gestió del centre.

En declaracions a la premsa, Varela ha lamentat l'actuació de persones "malintencionades" que no han tingut "escrúpols" a acudir a la jurisdicció penal per intentar solucionar un conflicte laboral.

La investigació judicial oberta arran de les denúncies de sindicats se centra a descobrir la possible il·legalitat d'algunes retribucions dels directius del centre, així com l'existència d'ocupacions fictícies per emmascarar pagaments a persones que havien deixat d'exercir responsabilitats a l'Hospital de Sant Pau.

Varela ha declarat com a imputat davant del jutge després que la setmana passada ho fes l'expresident del patronat de la Fundació de Gestió de l'Hospital de Sant Pau Albert Folia, que va al·legar que el seu càrrec a l'entitat era merament representatiu, i l'administrador de torn del Patronat de la Fundació de l'Hospital, Josep Lluís Alay.

L'acusació particular exercida pel sindicat d'infermeria demanarà que declarin com a imputats els predecessors de Varela en el càrrec per aclarir les qüestions que l'exgerent ha dit que desconeix.

stats