Societat 16/03/2012

L'exgerent de la cooperativa de l'Aldea anuncia accions legals contra el portaveu dels afectats per acusar-lo d'emetre factures falses

Daniel Ferré donarà explicacions de la seva gestió a la propera assemblea general del 30 de març

Agències
3 min

BarcelonaL'exgerent de la cooperativa de l'Aldea, Daniel Ferré, ha assegurat en declaracions a l'ACN que presentarà una querella per injúries i calúmnies contra el president de l'associació d'afectats de la secció de crèdit, Ramon Carles, per haver parlat de l'emissió de factures falses durant la seva gerència. Ferré ha defensat que en cas d'existir aquestes factures haurien estat detectades per les auditories de comptes que passa la cooperativa cada any. Davant les pressions que, ha dit, està rebent a l'Aldea, Ferré ha decidit assistir a l'assemblea general del proper 30 de març i donar les explicacions pertinents. "Pensen que sóc culpable perquè no em manifesto, però ja no puc més", ha dit.

El pla de viabilitat de la cooperativa de l'Aldea, amb la secció de crèdit en preconcurs de creditors des de l'1 de desembre passat, ha detectat males praxis comptables i factures falses per valor de milers d'euros, segons ha assenyalat avui a Efe el portaveu de l'associació d'afectats, Ramon Carles. Carles es va reunir ahir a Barcelona a la conselleria d'Economia amb representants del Govern a les Terres de l'Ebre, membres de la cooperativa, l'alcalde de l'Aldea (Dani Andreu) i el regidor d'Agricultura (Manolo Masdéu) per conèixer amb detall el resultat del pla de viabilitat elaborat pels assessors externs de l'entitat.

Segons Carles, hi ha "irregularitats greus" en els tancaments dels exercicis del 2010 i 2011 atribuïbles a l'antic gerent, Daniel Ferré, destituït al gener. Respecte a les factures falses, moltes ascendeixen a 20.000 euros, encara que també n'hi ha demés baixes, de 3.000 o 10.000 euros, assegura Ferré. No obstant això, al president de l'entitat, José Fernando Falcó, no li consta que així sigui, malgrat que reconeix "alguna irregularitat", segons Carles.

Es continua buscant un nou gerent que substitueixi Ferré i que serà qui gestioni les mesures del pla de viabilitat. "El que farà la cooperativa, n'estic ben segur, és posar un bon professional al capdavant, i a partir d'aquí, començar a reconduir la situació", ha assenyalat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, en declaracions als mitjans.

Pallarès ha indicat que "les coses no s'han fet bé", i ha afegit que s'han trobat davant de "problemes informàtics, comptabilitat com es portava fa 25 anys... era una falta de rigor i de professionalitat".

Els afectats estan a l'espera que a partir d'aquesta segona quinzena de març s'iniciï el desbloqueig de tots els diners retinguts en els comptes a la vista, i la meitat del bloquejat als dipòsits a termini.

"S'ha parlat del desbloqueig d'algun compte entre el 15 i el 30 de març, però no s'ha precisat", ha assenyalat Carles.

La cooperativa celebrarà una assemblea el 30 de març en la qual els socis hauran de valorar les solucions que proposa el pla de viabilitat, que contempla diverses opcions, com l'ampliació del terreny cultivat.

Respecte als comptes i fons d'estalvi congelats, el Govern no ha establert encara una data concreta, però assegura que en les pròximes setmanes es produirà un nou pagament.

"Aquest segon pagament sí que es farà. Intentarem que sigui del màxim possible, però ara no podem assegurar si serà d'un milió, de 400.000 o de 200.000 euros, perquè tot dependrà, també, del que decideixi la cooperativa el pròxim 30 de març", ha apuntat Xavier Pallarès.

Actualment, encara queden 4,7 milions bloquejats en 406 comptes, que pertanyen a 321 socis de la cooperativa.

En aquesta línia, l'alcalde de l'Aldea, Dani Andreu, ha afirmat en declaracions als mitjans que la Generalitat els va dir que "no posarà un duro perquè la cooperativa és una empresa privada", i que se n'ha de sortir sola. "Els afectats tardaran anys a recuperar tots els seus diners. És dur, però és la veritat", ha afegit.

L'associació d'afectats va convocar ahir a la nit una assemblea per informar de la reunió mantinguda a Barcelona, i hi va regnar la indignació, les queixes i els nervis.

A la reunió, el portaveu d'alguns afectats, Jordi Gas, va avisar que la cooperativa pot presentar concurs de creditors la primera setmana d'abril, una vegada transcorreguts els quatre mesos del preconcurs, i va xifrar el deute real en 8 milions.

Alguns afectats van reclamar mobilitzacions al carrer, accions legals contra la junta de l'entitat i més fermesa per part de la junta per reclamar els seus diners.

stats