Societat 01/09/2011

L'èxit vilafranquí arriba per Sant Ramon

Efren Garcia
3 min
L'èxit vilafranquí arriba per  Sant Ramon

Els Castellers de Vilafranca van haver d'utilitzar la revàlida de la diada de Sant Ramon per tancar una gran festa major. Ahir els sants van tornar a concedir els seus favors als penedesencs i van seguir de prop els passos dels Castellers mentre descarregaven el segon dos de vuit sense folre de la història dels castells. A més, els verds van aconseguir, amb la del dos, tres construccions més de gamma extra.

Tot i haver anunciat que iniciarien la jornada amb la torre de vuit sense folre, un castell de dificultat similar a la torre de nou sense manilles que havien intentat dimarts en el marc de la diada de Sant Fèlix, no va ser fins a la segona ronda que els verds van decidir doblar l'aposta. La plaça de la Vila va emmudir tot just col·locar el segon pis i, envoltats d'un silenci absolut, els Castellers van fer pujar els següents dos nivells. Gràcies a una construcció perfecta, les mides del dos van ser validades a la primera i les gralles van començar a sonar.

El tronc va controlar el lleuger vaivé de l'estructura fins al moment de col·locar la canalla dalt de tot i els pisos inferiors van saber mantenir una concentració màxima vital per a la consecució d'aquest castell. Després de l'aleta els verds van aturar la que habitualment és la sotragada més forta del dos i van començar a somiar que es repetiria l'èxit aconseguit durant la diada de Tots Sants del 2010.

El descens va ser correcte, si bé el pis de terços es va estirar al final, cosa que va fer més emocionants els instants culminants de la descarregada. Amb els quarts sobre la pinya, la plaça va esclatar de joia i els verds van celebrar la superestructura que tant havien anhelat.

La 6a millor diada de la història

A la primera ronda van descarregar el quinzè tres de nou de l'any i van deixar per al final el quatre de nou amb agulla. Similar al de dimarts, el castell va necessitar els esforços dels homes de David Miret tant a l'estructura del quatre com a la del pilar, però el cansament acumulat va accentuar-ne els punts de més debilitat. Satisfets pel segon gran èxit de la jornada i amb l'al·licient de fer història, els Castellers de Vilafranca van apostar pel màxim espadat per finalitzar la seva actuació. Van tornar a mostrar-se dominadors dels grans pilars posant la cirereta a la sisena millor actuació de la història moderna dels castells.

Des que els Castellers de Vilafranca van aterrar dijous de l'expedició a l'Índia han actuat de dissabte a ahir sense interrupció i, tot i el cansament i l'exigència de les diades, han aconseguit un registre realment espectacular. Han descarregat tres espadats de set, tres castells de la gamma alta de vuit, vuit castells de nou i sis construccions de gamma extra.

A part dels verds també van actuar ahir, a la diada de Sant Ramon, uns Xicots de Vilafranca que van quedar lluny dels objectius marcats. Van començar l'actuació descarregant un quatre de vuit, el segon de la temporada, que es va haver de treballar molt a tots els nivells de l'estructura. Amb el carro gros com a única estructura d'aquesta dificultat, els Xicots van decidir fer un pas endavant i van afrontar el seu primer castell folrat de l'any, la torre de vuit. Així, amb l'ajuda imprescindible del públic, van bastir els fonaments de l'estructura, però el folre de seguida va mostrar-se feble i insegur.

El tronc va treballar de valent per salvar el castell, però amb l'esforç no n'hi va haver prou per aconseguir el seu objectiu. Afectats per la caiguda, els més menuts de la colla van condicionar la resta de l'actuació desmuntant el cinc de set i forçant a abaixar el llistó en la tercera ronda.

Els de la camisa vermella no van poder atacar el tres de vuit que havien previst en el seu plantejament inicial.

stats