SANITAT

L’heroi que va viure 100 segons

La història del Teddy Houlston és de les que emocionen a qualsevol: només va viure un minut i 40 segons, però ja va tenir temps de salvar una vida gràcies a la donació dels seus ronyons. La valentia dels seus pares és la que la sanitat britànica ha volgut posar en valor perquè puguin servir d’exemple a altres famílies en una situació similar.

Els pares del Teddy esperaven bessons i, a mig embaràs, els metges els van informar que un dels dos fetus tenia una malaltia rara que impedia el desenvolupament del cervell i del crani. Davant aquesta notícia, molts pares opten per la solució més dura, però la família Houlston va decidir continuar endavant amb l’embaràs dels dos fetus, tot i que sabien perfectament que un no sobreviuria i moriria poc després de néixer. La decisió la van prendre perquè d’aquesta manera van poder donar els ronyons i les vàlvules cardíaques del Teddy per poder ser trasplantats.

Teddy Houslton va néixer -i morir- el 22 d’abril de l’any passat a Gal·les, i els seus òrgans van servir per salvar la vida d’un pacient acabat de néixer també amb problemes renals a Leeds (nord d’Anglaterra). La història, que ha commogut els britànics, s’ha conegut aquesta setmana, un any després, i s’ha confirmat que el trasplantament ha sigut un èxit, com passa a l’Estat amb èxits mèdics similars.

Els metges de l’Hospital Universitari de Gal·les, de la ciutat de Cardiff, van ser els encarregats de dur a terme aquesta cirurgia pionera de trasplantament d’òrgans minuts després que Teddy Houlston morís. El metge Paul Murphy, del departament de trasplantaments de la sanitat pública britànica, va destacar que és estrany que els nadons siguin donants, per la qual cosa la història del Teddy és “excepcional”.

Els pares, orgullosos

“Va viure i va morir com un heroi. És impossible expressar l’orgull que sentim”, va afirmar el pare de la criatura, Mike Houlston. La mare del Teddy, Evans Houlston, va explicar que, encara que el seu nadó no va poder estar amb ells gaire temps, i el van tenir sabent que no hi havia esperança de vida per a ell, esperen “que la història del Teddy inspiri altres famílies en la mateixa situació, ja que saber que una part del teu fill viu en un altre nen és reconfortant”. El Teddy Houlston només va respirar durant 100 segons, suficients per permetre que un altre nen pogués sobreviure.